czwartek, 19 września 2013

Chałwa waniliowa



Początkowo miałam z 200-gramowego, zalegającego od dłuższego już czasu opakowania sezamu zrobić coś innego, ale na wszystko przyjdzie czas i tym razem postanowiłam zrobić domową wersję chałwy. Wydawałoby się, że przygotowanie takich batoników jest skomplikowane i zajmuje wiele czasu - to nieprawda. Do swoich dodałam duuużo miodu - 150 g, czyli 3-4 czubate łyżki oraz wanilię, którą z powodzeniem można zastąpić innymi dodatkami, np. pokruszonymi ziarnami kawy, kakao, posiekanymi orzechami, czekoladą, kokosem... Co podpowiada Wam wyobraźnia :-)


Składniki (ok. 20 małych batoników 'na raz')
  • 200 g sezamu
  • 150 g miodu
  • szczypta soli
  • ziarenka z 1 laski wanilii
Sezam przesypać na blaszkę i podprażyć w piekarniku nagrzanym do 100 st. C przez 10-15 min. Wyjąć, ostudzić i przesypać do blendera. Zblendować na gładką masę, następnie dodać resztę składników, ewentualne dodatkowe dodatki. i wymieszać. Masa będzie klejąca, ciągnąca, słodka i dość tłusta. Formować batoniki, gotowe :-)

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...