poniedziałek, 23 września 2013

Ciastka duńskie w aromatycznej wersji jesiennej




Z okazji nadchodzącej jesieni i zmiany w związku z tym 'wydarzeniem' wystroju bloga - specjalnie dla Was szybki i prosty sposób na wykorzystanie zalegającego w zamrażalniku ciasta duńskiego, które notabene podbiło serca moich najbliższych i zachwytów nad nim nie ma końca. Przy okazji pozbyłam się twardych gruszek z ogrodu, które tutaj idealnie się spisały. Polecam :-)
PS Na zdjęciach mój komplet, który zamówiłam sobie jakiś czas temu ♥ (jedzie ze mną na studia)


Składniki (24 niewielkie ciastka lub 12 dużych)
  • płat ciasta duńskiego (klik)
  • 4 małe, twarde gruszki
  • 400 g twarogu
  • 4-5 'czubatych' łyżek płynnego miodu
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • jajko do posmarowania ciastek
  • cukier puder do oprószenia
Ciasto pokroić na 24 małe lub 12 większych kwadratów. Gruszki obrać, wydrążyć, pokroić na ósemki. Twaróg rozgnieść widelcem z miodem, cynamonem i gałką. Na środek każdego kwadracika nakładać twarożek, układać plasterki gruszki. Dwa przeciwległe wierzchołki kwadratów składać do środka, sklejając je. Ciastka przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić na ok. 60 min. do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 st. C przez 12-15 min. Po upieczeniu obsypać cukrem pudrem.


4 komentarze:

  1. moją uwagę dziś zwrócił ten śliczny talerzyk i łyżeczka *-* zawsze takie chciałam mieć! oczywiście ciasteczka w jesiennej wersji również kuszące :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki cuuudny ten komplet *.* Uwielbiam takie :)
    Ciasto duńskie muszę kiedyś spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda tak świetnie i apetycznie, że porywam jedno:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...