poniedziałek, 16 grudnia 2013

Kora orzechowa



Ciasto typowo świąteczne, zimowe. Idealne na przegryzkę podczas świątecznych przygotowań, jako zwieńczenie wigilijnej wieczerzy czy do popołudniowej kawki w Pierwszy Dzień Świąt. Wbrew pozorom nie jest zbyt trudne czy wymagające dużych zdolności kulinarnych, a wygląda naprawdę ładnie. Dobrze się też kroi, mimo bakalii w "biszkoptowych" blatach. Brzoskwinie z puszki i galaretka ożywiają ciasto i przełamują smak. Polecam, na Sylwestra również :-)
PS Przepraszam za zdjęcia, niestety natłok obowiązków, nauki, nie mogę się za bardzo skupić na blogu, nawet mimo zbliżającej się przerwy świątecznej...




Składniki
Ciasto
  • 8 białek
  • 200 g miałkiego cukru
  • 3 żółtka
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich mielonych
  • 100 g orzechów włoskich posiekanych na kawałki
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, zmiksować. Dodać żółtka i mielone orzechy, delikatnie wymieszać. Dorzucić rodzynki i siekane orzechy, wymieszać. Masę rozłożyć między dwie formy o wym. 23x37 cm wyłożone pergaminem (papierem do pieczenia). Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 min.

Krem
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 puszki brzoskwiń
  • 90 g cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 5 żółtek (pozostałe z ciasta)
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 g miękkiego masła
Brzoskwinie odcedzić, przełożyć do miski. Sok przelać do garnka i zagotować z połową cukru. W wodzie rozmieszać budynie wraz z żółtkami, wlać na wrzący płyn i cały czas energicznie mieszając, zagotować, zdjąć z gazu i ostudzić. Masło utrzeć z resztą cukru na puszystą masę, dodawać po łyżce brzoskwiniowy budyń, cały czas miksując.

Nasączenie
  • 150 ml kawy
  • 50 ml rumu
  • 3 łyżki cukru
Wszystkie składniki wymieszać.

Dodatkowo
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • brzoskwinie z puszki 
  • opakowanie okrągłych biszkoptów

Galaretki rozpuścić w 800 ml wody.
Blachę, w której piekły się blaty wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwy (od dołu)
1) blat bakaliowy
2) 1/3 kremu
3) biszkopty moczone w nasączeniu kawowym
4) 1/3 kremu
5) blat bakaliowy
6) 1/3 kremu
7) pokrojone brzoskwinie
8) tężejąca galaretka
Ciasto należy przechowywać w lodówce.


źródło: klik

11 komentarzy:

  1. A niby dlaczego za zdjęcia przepraszasz ? One są perfekcyjne ! :))
    Ciasto musiało smakować obłędnie wygląda niczym tort z prawdziwego zdarzenia !

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ładnie wygląda to ciasto! jeszcze nigdy nie miałam okazji, go spróbować... chyba będę musiała upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jadałam takie ciasto - kolezanka robila, jest przepyszne :) warto je zrobic. Twoje wyglada przecudnie,idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasto mi sie marzy na swieta:))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczna ta kostka! Zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jest napisane co z zoltkami w masie, domyslam sie ze tak jak budyn wymieszac z maka I wlac do soku??? Pieke na sylwestra. Mam nadzieje ze sie uda. Basia

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie:) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie i wzajemnie! :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...