Ciasto typowo świąteczne, zimowe. Idealne na przegryzkę podczas świątecznych przygotowań, jako zwieńczenie wigilijnej wieczerzy czy do popołudniowej kawki w Pierwszy Dzień Świąt. Wbrew pozorom nie jest zbyt trudne czy wymagające dużych zdolności kulinarnych, a wygląda naprawdę ładnie. Dobrze się też kroi, mimo bakalii w "biszkoptowych" blatach. Brzoskwinie z puszki i galaretka ożywiają ciasto i przełamują smak. Polecam, na Sylwestra również :-)
PS Przepraszam za zdjęcia, niestety natłok obowiązków, nauki, nie mogę się za bardzo skupić na blogu, nawet mimo zbliżającej się przerwy świątecznej...
PS Przepraszam za zdjęcia, niestety natłok obowiązków, nauki, nie mogę się za bardzo skupić na blogu, nawet mimo zbliżającej się przerwy świątecznej...
Składniki
Ciasto
- 8 białek
- 200 g miałkiego cukru
- 3 żółtka
- 100 g rodzynek
- 100 g orzechów włoskich mielonych
- 100 g orzechów włoskich posiekanych na kawałki
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, zmiksować. Dodać żółtka i mielone orzechy, delikatnie wymieszać. Dorzucić rodzynki i siekane orzechy, wymieszać. Masę rozłożyć między dwie formy o wym. 23x37 cm wyłożone pergaminem (papierem do pieczenia). Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 min.
Krem
- 2 budynie śmietankowe
- 2 puszki brzoskwiń
- 90 g cukru
- 3/4 szklanki wody
- 5 żółtek (pozostałe z ciasta)
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 g miękkiego masła
Brzoskwinie odcedzić, przełożyć do miski. Sok przelać do garnka i zagotować z połową cukru. W wodzie rozmieszać budynie wraz z żółtkami, wlać na wrzący płyn i cały czas energicznie mieszając, zagotować, zdjąć z gazu i ostudzić. Masło utrzeć z resztą cukru na puszystą masę, dodawać po łyżce brzoskwiniowy budyń, cały czas miksując.
Nasączenie
- 150 ml kawy
- 50 ml rumu
- 3 łyżki cukru
Wszystkie składniki wymieszać.
Dodatkowo
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- brzoskwinie z puszki
- opakowanie okrągłych biszkoptów
Galaretki rozpuścić w 800 ml wody.
Blachę, w której piekły się blaty wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwy (od dołu)
1) blat bakaliowy
2) 1/3 kremu
3) biszkopty moczone w nasączeniu kawowym
4) 1/3 kremu
5) blat bakaliowy
6) 1/3 kremu
7) pokrojone brzoskwinie
8) tężejąca galaretka
Ciasto należy przechowywać w lodówce.
źródło: klik
A niby dlaczego za zdjęcia przepraszasz ? One są perfekcyjne ! :))
OdpowiedzUsuńCiasto musiało smakować obłędnie wygląda niczym tort z prawdziwego zdarzenia !
ale ładnie wygląda to ciasto! jeszcze nigdy nie miałam okazji, go spróbować... chyba będę musiała upiec :)
OdpowiedzUsuńjadałam takie ciasto - kolezanka robila, jest przepyszne :) warto je zrobic. Twoje wyglada przecudnie,idealnie :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto mi sie marzy na swieta:))))
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda :))
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam,jest wspaniałe!
OdpowiedzUsuńŚliczna ta kostka! Zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńNie jest napisane co z zoltkami w masie, domyslam sie ze tak jak budyn wymieszac z maka I wlac do soku??? Pieke na sylwestra. Mam nadzieje ze sie uda. Basia
OdpowiedzUsuńPoprawione :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie:) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie i wzajemnie! :)
Usuń