Nie jestem zwolenniczką Nutelli. Jest dla mnie zbyt słodka i jednocześnie za mało kakaowa oraz orzechowa. Dlatego chciałam zrobić jakąś pastę, masło, krem specjalnie dla siebie - bo z orzechów laskowych, na które w mojej rodzinie co druga osoba ma uczulenie, raczej gorzką, ale bez przesady. Postawiłam na prostotę - wystarczyło podprażyć i zmiksować orzechy, dodać 2 składniki i przelać do słoiczka - voilà, wreszcie mam Nutellę dla siebie! I to cały słoik :-)
Składniki (mały słoiczek)
- 200 g orzechów laskowych
- 25 g cukru trzcinowego (lub więcej - do smaku)
- 15 g ciemnego kakao
o wiele bardziej kusi mnie domowa nutella od tej kupnej :)
OdpowiedzUsuńTakie domowe smarowidła są najlepsze! Przepis zapisuję i na pewno wykorzystam ;)
OdpowiedzUsuńŻebym ja jeszcze blender miała xd Już niedułgo będe w jego posiadaniu .
OdpowiedzUsuńoddziela sie w nim tłuszcz od calej masy ? :)
OdpowiedzUsuńna poczatku mi sie oddzielil, potem juz nie :)
UsuńMmmm,ależ musi być obłędne. Domowe, mniam :)
OdpowiedzUsuńPrzeprowadz sie do mnie ;(
OdpowiedzUsuńPosen <3
Usuń