czwartek, 3 kwietnia 2014

Owsiane ciastka w makowej skorupce


Ciasteczka samo zdrowie - składające się z płatków, ziaren słonecznika, trzcinowego cukru i razowej mąki. Mają co prawda dość dużą zawartość tłuszczu, ale to masło, nie margaryna. Bardzo chrupiące, lekko twarde z zewnątrz, miękkie w środku. Do swoich dosypałam więcej bakalii, głównie suszonych moreli pokrojonych na kawałki, ale też trochę rodzynek, orzechów włoskich i laskowych, suszonej żurawiny i daktyli. Z pewnością znajdą miejsce w pudełku na drugie śniadanie do szkoły, jako deser, element podwieczorku czy po prostu zdrowsza przekąska.



Składniki (ok. 20 dużych ciasteczek)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej razowej
  • 250 g masła
  • pół szklanki trzcinowego cukru
  • szklanka płatków owsianych
  • szklanka ziaren słonecznika
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5-3/4 szklanki maku do obtoczenia
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać resztę składników i wymieszać, najwygodniej będzie ręką. Formować kuleczki, spłaszczyć do pożądanego kształtu (niewiele urosną i niewiele też się rozpłyną więc kształt wyjściowy będzie niemalże identyczny jak po upieczeniu). Obtaczać obficie w maku. Gotowe ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie po 9 ciastek na blachę).
Piec około 13-15 minut w temperaturze 200 st. C (czas zależy od grubości ciastek). Studzić na kratce. Tuż po upieczeniu są bardzo miękkie, więc można je przełożyć dopiero po lekkim ostudzeniu.


źródło: klik

3 komentarze:

  1. Czasem zostaje mi mak z wypieków a teraz napewno po świętach będzie . Już teraz wiem co z nim zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł z makiem :> Pycha :>

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...