Kolejny pomysł na zdrowe, pełnowartościowe śniadanie. Domowe płatki to o wiele lepsze rozwiązanie niż kupne chrupki. Łączymy ulubione dodatki z płatkami owsianymi, pieczemy, potem dodajemy ulubione owoce i koniecznie białko - twarożek, jogurt czy mleko. Wersja czekoladowo-kokosowa najpyszniejsza z domowym, waniliowym serkiem i sosem z malin (można wykorzystać mrożone zapasy).
Składniki
- 3 szklanki płatków owsianych
- szklanka migdałów (pominęłam)
- szklanka wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki trzcinowego cukru
- 1/3 szklanki gorzkiego kakao
- 1/4 szklanki miodu + 2 łyżki
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 3/4 łyżeczki soli
Piekarnik nagrzać do 120 st. C. W dużej misce wymieszać płatki,
migdały, kokos i cukier. W oddzielnej misce wymieszać kakao, miód, olej, sól.
Połączyć zawartość obu misek, wymieszać i rozłożyć na 2 blaszkach wyłożonych
papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzinę 15 min., co 15 min. Przemieszać całość.
Granolę przechowywać w szczelnym pojemniku przez 2 tygodnie.
źródło: klik
Przemawia do mnie taka wersja granoli ;)
OdpowiedzUsuńświetna na śniadanie:) ja dzisiaj miałam pomarańczowo- czekoladową:)
OdpowiedzUsuńCudowne . Ja mam jeszcze kupne no ale chyba zrobie własne , bo wszyscy mnie kuszą ; p
OdpowiedzUsuńBardzo lubię granolę. Czekolada z kokosem - pyszne połączenie.:)
OdpowiedzUsuńDomowa smakuje lepiej :)
OdpowiedzUsuń