Chyba najprostszy, najbardziej banalny pomysł na ciasto duńskie - ot, cały płat wystarczy posmarować jajkiem i posypać cukrem, a potem już tylko nożem poprzecinać na kwadraty. A w smaku? Rewelacja! Zupełnie jak drożdżowe, maślane ciasteczka - pamiętacie? (klik). Po raz kolejny potwierdza się to, co tam napisałam: prostota jest najsmaczniejsza!
- płat ciasta duńskiego (klik)
- jajko
- kilka łyżek mleka
- cukier
- ziarenka z laski wanilii
Jajko roztrzepać, dodać do niego mleko oraz wanilią. Posmarować płat ciasta mieszanką jajeczną, obficie obsypać cukrem. Przekroić nożem na kwadraty/prostokąty pożądanej grubości, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem pozostawić ciastka na ok. 30 min. do napuszenia. Piec w 180 st. C przez 10 min.
Muszą być pyszne :) Z pewnością je zrobię :>
OdpowiedzUsuń