piątek, 28 marca 2014

Ciasteczka duńskie



Chyba najprostszy, najbardziej banalny pomysł na ciasto duńskie - ot, cały płat wystarczy posmarować jajkiem i posypać cukrem, a potem już tylko nożem poprzecinać na kwadraty. A w smaku? Rewelacja! Zupełnie jak drożdżowe, maślane ciasteczka - pamiętacie? (klik). Po raz kolejny potwierdza się to, co tam napisałam: prostota jest najsmaczniejsza!



Składniki (2 blachy małych kwadracików)
  • płat ciasta duńskiego (klik)
  • jajko
  • kilka łyżek mleka
  • cukier
  • ziarenka z laski wanilii
Jajko roztrzepać, dodać do niego mleko oraz wanilią. Posmarować płat ciasta mieszanką jajeczną, obficie obsypać cukrem. Przekroić nożem na kwadraty/prostokąty pożądanej grubości, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem pozostawić ciastka na ok. 30 min. do napuszenia. Piec w 180 st. C przez 10 min.


2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...