sobota, 3 maja 2014

Ciasteczka z mąki razowej (w czekoladzie)




Mad about... cookies! Och, kiedyś mogły dla mnie nie istnieć. Nie tylko dla mnie - wszyscy domownicy sceptycznie podchodzili do ciasteczek. Z biegiem czasu nasze poglądy i gusta kompletnie się zmieniły: teraz tydzień bez domowych ciasteczek jest tygodniem straconym! Wariantów jest na tyle dużo, że nie trzeba się powtarzać (choć to i tak się nie udaje, bowiem znaleźliśmy swoje ulubione i cyklicznie się one pojawiają). Tym razem wersja zdrowsza, choć z masłem - nie uważam jednak, aby pozbawianie wypieków tłuszczu było najlepszym pomysłem. Ale mamy tu jeszcze otręby owsiane, razową mąkę i brązowy cukier, więc tak czy inaczej w porównaniu do tradycyjnych ciasteczek te można nazwać wartościowymi :-)



Składniki
  • 75 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 25 g otrąb pszennych
  • 125 g mąki pszennej razowej
  • 60 g mąki pszennej białej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g czekolady (opcjonalnie)
Ubić masło z cukrem. Wymieszać otręby, obie mąki i proszek, dodać i zagnieść ciasto. Nakładać łyżeczką na natłuszczoną blachę, spłaszczyć widelcem. Piec na złoto przez 15- 20 min w 180 st. C. Ostudzić. Czekoladę stopić, zanurzać w niej ciasteczka, odkładać na kratkę do zastygnięcia polewy.



źródło: znalezione sto lat temu na forum CinCin - klik

6 komentarzy:

  1. Pyszne i zdrowo:tak właśnie lubię :))

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie muszą być jakieś ciasta , bo może się zachcieć ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Na taka pogodę jak dziś są idealne do zaszycia się z nimi pod kocykiem :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile ciasteczek wychodzi z tego przepisu? :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...