czwartek, 9 października 2014

Sernik dyniowy



Robiłam kilka podejść do sernika dyniowego, ale nigdy żaden z nich nie podbił mojego podniebienia. Obiecałam sobie, że w końcu dopracuję jakiś przepis i choć zajęło mi to trochę czasu - udało się. W poniższym serniku dynia znajduje się tylko w niewielkiej części masy, która prezentuje się bardzo ciekawie ze względu na dwukolorowe "mazaje" ;) Spód na bazie biszkoptów, delikatnie cynamonowy i maślany, bardzo smaczny.




Składniki (tortownica o śr. 20 cm)
  • opakowanie biszkoptów
  • pół kostki masła, rozpuszczonego
  • łyżeczka cynamonu
Biszkopty zmielić, wymieszać z masłem i cynamonem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciasteczkowy spód i ugnieść.


Masa serowa
  • 750 g tłustego, śmietankowego serka
  • 3 duże jajka
  • szklanka ciemnego brązowego cukru
  • chlust ekstraktu z wanilii
  • łyżka cukru z wanilią
Jajka ubić z cukrem, cukrem z wanilią, ekstraktem. Dodać serek i zmiksować. 2/3 masy wylać na przygotowany spód.


Masa dyniowa
  • 1/3 masy serowej
  • 250 g puree z dyni *
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Pozostałą masę serową dokładnie wymieszać z dyniowym puree, cynamonem, mąką. Wylać na masę serową, przy pomocy drewnianego patyczka (takiego do szaszłyków), porobić "mazaje" ;) Piec sernik w temp. 175 st. C przez godzinę. Ostudzić i schłodzić. Smacznego :)

* miałam bardzo jasną dynię, nie miała pomarańczowego koloru :)



6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...