Uroczy, dyniowy, jesienny kolor i lekko karmelowy posmak te ciasteczka zawdzięczają zamianie zwykłego białego cukru pudru na trzcinowy. Można go kupić lub zmielić samemu zwykły trzcinowy cukier. Ja dodatkowo dodałam jeszcze trochę ciemnego cukru muscovado, dla lepszego efektu.
Składniki
- 40 dag mąki (w tym 10 dag mąki krupczatki)
- 20 dag masła
- 4 żółtka
- 12 dag trzcinowego cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść
na jednolitą masę. Uformować ciasto w kwadrat i włożyć do lodówki żeby się
schłodziło (ok. 1 h). Ciasto rozwałkować, wycinać ciasteczka, posmarować
roztrzepanym jajkiem i piec na środkowym poziomie ok. 12 min. w 190 st. C.
źródło: klik
Mmm, dla mnie idealne :) Musiały być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasteczka, a przepis wydaje się być całkiem prosty. Lecę do sklepu i zabieram się za pieczenie.
OdpowiedzUsuń