niedziela, 2 listopada 2014

Ciasteczka maślano-karmelowe



Uroczy, dyniowy, jesienny kolor i lekko karmelowy posmak te ciasteczka zawdzięczają zamianie zwykłego białego cukru pudru na trzcinowy. Można go kupić lub zmielić samemu zwykły trzcinowy cukier. Ja dodatkowo dodałam jeszcze trochę ciemnego cukru muscovado, dla lepszego efektu.



Składniki
  • 40 dag mąki (w tym 10 dag mąki krupczatki)
  • 20 dag masła
  • 4 żółtka
  • 12 dag trzcinowego cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść na jednolitą masę. Uformować ciasto w kwadrat i włożyć do lodówki żeby się schłodziło (ok. 1 h). Ciasto rozwałkować, wycinać ciasteczka, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec na środkowym poziomie ok. 12 min. w 190 st. C.


źródło: klik

2 komentarze:

  1. Mmm, dla mnie idealne :) Musiały być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasteczka, a przepis wydaje się być całkiem prosty. Lecę do sklepu i zabieram się za pieczenie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...