Pachnie dziś szarlotką i już wiadomo co się święci - jesień, jesień, jesień. Studia. Dopóki jestem w Łodzi wszystko jakoś się układa, najgorsze są powroty z domu do codzienności ;) Ale trzeba sobie jakoś radzić - uwierzcie, że o wiele łatwiej jest z ciastem. Trochę glukozy i od razu nastrój lepszy :D
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki (szklanka o pojemności 250 ml) mąki pszennej (1 szklanka krupczatki, 1 szklanka tortowej)
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 180 g masła
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej śmietany
- szczypta soli
Masa jabłkowa
- 1,5 kg słodkich jabłek
- 1 łyżka cukru lub więcej do smaku
- łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka skórki cytrynowej
- 2 łyżki wody
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 100 g drobnego cukru
- 80 g masła
Lukier (opcjonalnie)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- gorąca woda
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na czas przygotowania kruszonki i jabłek.
Wszystkie składniki kruszonki wrzucić do miski (albo do malaksera), rozcierając palcami (albo w malakserze) masło z mąką i cukrem zrobić kruszonkę o konsystencji grubego, mokrego piasku. Wstawić razem z miską do zamrażarki.
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę. Do szerokiego rondla wlać 2 łyżki wody, wsypać cukier, dodać esencję waniliową i podgrzać do uzyskania gęstego syropu. Wsypać jabłka, wlać sok z cytryny i dusić je około 15 minut, dosyć często mieszając. Jabłka powinny się delikatnie rozgotować. Pod sam koniec dodać 1 łyżeczkę cynamonu i skórkę cytrynową. Wymieszać i zdjąć z palnika.
Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować, przełożyć do blaszki (33 x 23 cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Ciasto nakłuć widelcem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i wstawić blachę z ciastem na 5 minut – lekko podpiec.
Jabłka wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać kruszonką, wstawić ponownie do piekarnika i piec około 25 – 30 minut do lekkiego zrumienienia kruszonki. Wyciągnąć z piekarnika i przygotować lukier.
Cukier puder utrzeć na gładką, gęstą masę z sokiem cytryny i niewielką ilością gorącej wody.
Polukrować ciasto, gdy jest jeszcze lekko ciepłe.
Mmm, ależ ona cudownie wygląda... Narobiłaś mi apetytu :)
OdpowiedzUsuńnie mogłabym się jej oprzeć;) cudna
OdpowiedzUsuń