czwartek, 25 grudnia 2014

Christmas morning muffins



Bardzo smaczne, wypełnione po brzegi bakaliami muffiny specjalnie dla Świętego Mikołaja! Zgodnie z nazwą dodaję przepis dziś, w Świąteczny poranek, ale moim zdaniem takie łakocie są dobre przez cały adwent. Szczególnie pozostawione (koniecznie z kubkiem mleka!) dla nocnego darczyńcy w czerwonym ubranku... ;>



Składniki
  • 250 g mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 klementynki
  • około 125 ml tłustego mleka
  • 75 ml oleju
  • 1 jajko
  • 175 g suszonej żurawiny
  • 50 g migdałów w słupkach
Nagrzać piekarnik do 200 st. C i wyłożyć papilotkami formę do muffinek. W dużej misce wymieszać suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda, cukier, cynamon i gałka muszkatołowa). Klementynki dokładnie umyć, zetrzeć skórkę i dodać do suchych składników.
Do drugiego naczynia wycisnąć sok z klementynek i dopełnić mlekiem, tak aby w całości otrzymać 200 ml płynu. Następnie dodać olej i jajko. Szybko wymieszać składniki mokre, tak aby się połączyły. Płynne składniki wlać do suchych i wymieszać tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać żurawinę, migdały i wymieszać. Papilotki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec około 20 minut do tzw. "suchego patyczka". Wystudzić na kratce.


źródło: Nigella świątecznie

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...