poniedziałek, 15 grudnia 2014

Marcepanowo-cytrynowe gwiazdki


Święta coraz bliżej, więc przepisy na ciasteczka powinny Wam się przydać :) Dziś mam dla Was moje ulubione (choć niepozorne) ciastka - kruche, marcepanowe, maślane, lekko orzeźwiające dzięki dodatkowi cytryny. Must have każdych Świąt przez najbliższe kilka lat, zdecydowanie! :)


Składniki
  • 100 g surowej masy marcepanowej
  • skórka strata z 1 cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 175 g mąki pszennej
  • 75 g przesianego cukru pudru
  • 10 g cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 100 g masła
Masę zetrzeć na tarce, utrzeć mikserem razem ze skórką i sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, z wanilią, solą i wraz z masłem dodać do masy marcepanowej. Dokładnie zmiksować. Owinąć ciasto w folię i schłodzić przez 30 min. w lodówce. Ciasto rozwałkować na stolnicy lekko posypanej mąką na grubość ok. pół cm, wykrawać foremkami gwiazdki. Układać ciasteczka na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, piec każdą blachę ok. 10-12 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.



źródło: książka 'Świąteczne ciasteczka' Dr Oetkera

5 komentarzy:

  1. wyglądają super- mam pytanie,czy dobrze zachowują kształt w pieczeniu,czy raczej się rozlewają? Szukam przepisu na kruche ciasteczka, ale chodzi mi o to,żeby jak najmniej traciły swoj kształt. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, nie miałam z nimi problemu, ale jeśli poszukujesz przepisu idealnego na proste ciasteczka polecam ten - http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2010/11/proste-kruche-ciasteczka.html :) pozdrawiam świątecznie!

      Usuń
  2. Lubię takie ciastka maczać w gorących napojach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, pyszne musiały być :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...