środa, 17 grudnia 2014

Piernikowe ricotta hotacakes



Dzień dobry! Święta za pasem, żyję od jednych zakupów do drugich, w międzyczasie zajęcia, trochę nauki, dużo kawy, czekolady, spotkań z przyjaciółmi, grzanego wina i muzyki. W czwartek uciekam z Łodzi do domu (zastanawiam się w tej chwili, jak spakuję do małego samochodu tak dużo rzeczy, ile planuję - same prezenty to połowa dostępnego miejsca :D), w niedzielę będę tu znów, bo idę do teatru na wymarzony od zeszłego roku koncert kolęd. Mówiłam już, że uwielbiam grudzień? ;)



Składniki (2 porcje)

  • 250 g ricotty
  • 125 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 płaskie łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii/migdałów/etc.
  • dowolne dodatki do podania

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. W misce dokładnie zmiksować ricottę, żółtka, mleko oraz cukier i ekstrakt. Dodać mąkę i proszek oraz przyprawę do piernika. Delikatnie wmieszać białka. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć placuszki (ok. 1 łyżki masy na placek) z obu stron na złoto. Podać z wybranymi dodatkami.


źródło: piernikowa wersja tych placuszków - klik

3 komentarze:

  1. o tej porze roku z przyprawą do piernika wszystko lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z przyjemnością bym zjadła :>

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...