Bardzo popularne placuszki z przepisu Nigelli. Robione na bazie delikatnego serka ricotty (który ewentualnie w przypadku trudności z zakupem można zastąpić innym serem, nawet zwykłym śmietankowym - próbowałam ;-)), puszyste niczym chmurka. W oryginalnym przepisie zrobione z mąki pszennej zwykłej, ja zamieniłam ją na razową. Do ciasta dodałam też trochę ekstraktu z migdałów, dzięki czemu są wyrazistsze w smaku (można użyć dowolnego ekstraktu - nie aromatu, można ten dodatek pominąć). Polecam podawać ze świeżymi lub przetworzonymi owocami, np. jagodowymi lub innymi niezbyt soczystymi i miękkimi lub z owocowymi sosami.
Składniki (2 porcje)
- 250 g ricotty
- 125 ml mleka
- 2 duże jajka
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki oleju
- 2 płaskie łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii/migdałów/etc.
- owoce do podania
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. W misce dokładnie zmiksować ricottę, żółtka, mleko oraz cukier i ekstrakt. Dodać mąkę i proszek. Delikatnie wmieszać białka. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć placuszki (ok. 1 łyżki masy na placek - ja robiłam i większe, i mniejsze) z obu stron na złoto. Podać z wybranymi dodatkami.
Podałam ze zgrillowaną na patelni grillowej (posmarowanej olejem kokosowym) brzoskwinią, wiórkami kokosowymi i miętą. Później dodałam jeszcze domowy dżem jagodowy, jogurt z mascarpone oraz waniliowe masło kokosowe z białą czekoladą (tutaj przepis - klik)
źródło: Nigella
ladnie wygladaja ;)
OdpowiedzUsuńNie, nie! Jak tu pysznie! Te placuszki są idealne (zdjęcie z patelni przedstawia je tak pięknie), grillowana brzoskwinia - no powaliłaś mnie, do tego mięta, dżem jagodowy i jogurt mascarpone!! I to masło! Śniadanie pełne samych niezwykłych pyszności! (Boże, ile wykrzykników ;))
OdpowiedzUsuńjedne z moich faworytów, zdecydowanie. :)
OdpowiedzUsuńte delikatne, pulchne placuszki chyba lubię najbardziej !! a ty pysznie je podałaś ;)
OdpowiedzUsuń