poniedziałek, 22 grudnia 2014

Trufle piernikowe



Co zrobić z resztkami nieco obeschniętego piernika? Przecież nie może się zmarnować. Mam dwie propozycje: piernikowe tosty francuskie i piernikowe trufelki. Dziś o tych drugich. Małe, słodkie kulki, w sam raz do mocnej, aromatycznej, czarnej herbaty. Porządnie nasączone alkoholem, z mnóstwem bakalii i innych świątecznych dodatków są kwintesencją grudnia. Można je obtoczyć w czekoladzie, wiórkach kokosowych czy pokruszonych, prażonych orzechach. Ja tym razem wybrałam gorzkie kakao. Polecam :-)
PS To przepis z tych 'na oko'. Proporcje składników zależą od tego, z jakiej mąki było robione ciasto, jak bardzo wyschło, etc. Może się zdarzyć, że będzie trzeba dolać dużo płynu, albo dosypać pokruszonego ciasta. Ilość dodanego cukru również zależy od słodkości ciasta. Więc proporcje są zupełnie orientacyjne ;-)


Składniki
  • 200 g piernika
  • 50 g masła
  • 100 ml korzennej nalewki
  • 100 g cukru pudru (+/- w zależności od preferencji i słodkości ciasta)
  • 3 łyżki kakao
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 30 g posiekanych prażonych orzechów włoskich
  • 30 g posiekanych prażonych orzechów laskowych
  • 30 g posiekanych prażonych migdałów
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 30 g rodzynek, namoczonych w alkoholu lub kawie
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • mleko do odpowiedniej konsystencji (dodałam ok. 3 łyżek, ale to zależy od wilgotności ciasta)
  • kakao, czekolada do obtoczenia, wiórki kokosowe, orzechy...
Piernik pokruszyć, wymieszać z cukrem, kakao, skórką, orzechami, żurawiną i odsączonymi rodzynkami oraz cynamonem. Masło rozpuścić. Dodać do ciasta, razem z nalewką. Stopniowo dolewać mleko (ilość zależy od wilgotności ciasta, im bardziej suche tym chłonie go więcej). Kiedy masa będzie zwarta, niezbyt lepiąca, formować kuleczki. Schłodzić przez godzinę. Obtaczać w kakao. Odstawić w chłodne miejsce na 12 godz., aby smaki się przegryzły. Najlepiej smakują schłodzone.



źródło: bazowałam na tym przepisie - klik

2 komentarze:

  1. trufle to taka moja słabość, uzależniające :D mogłabym je jeść i jeść bez końca!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uroczo wyglądają , muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...