Wszystkie chlebki, jakie ostatnio znajdują się na blogu są z dodatkiem płatków owsianych :) Bardzo mi ten składnik pasuje, poza tym staram się płatki jeść jak najczęściej pod różną postacią, np. w pieczywie (a w kupnym niestety ich ze świecą szukać...). Dlatego lepiej przygotować taki chleb samemu - mamy przy okazji możliwość doboru dodatków, w tym wypadku jest to suszona żurawina i siemię lniane.
Składniki (1 bochenek)
- 2 szklanki ciepłej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- opakowanie suchych drożdży (7g)
- 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 5 łyżek płatków owsianych
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 2 garście suszonej żurawiny
- masło do wysmarowania formy
- mleko do posmarowania wierzchu
- 3 łyżki otrębów owsianych
- ziarna dyni do posypania
Do wody wsypać cukier, drożdże, płatki owsiane. Odstawić na 20 minut. Dodać mąkę, sól, siemię lniane i dobrze wymieszać, aż powstanie lekko klejące się ciasto. Dodać żurawinę i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać otrębami, a następnie przełożyć do niej ciasto, odstawić na 20 min.. Wierzch chleba posmarować mlekiem i posypać ziarnami dyni. Piec 50-60 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu przestudzić na kratce.
źródło: klik
genialny pomysł z dodaniem żurawiny!
OdpowiedzUsuńTaki chleb to pewnie pyszny ;) Super pomysłowy
OdpowiedzUsuń