sobota, 21 lutego 2015

Śniadanie na sobotę #28





Witam Was ciepło (dosłownie - śniadanie dzisiaj z piekarnika ;))! Bardzo szybko minął mi ten tydzień, dopiero przyjechałam do domu, a tu już trzeba się pakować i jutro wracać... Ale na szczęście plan jest łaskawy, raz w tygodniu zajęcia na 8 rano, a poza tym na 12. Poza tym już niedługo wiosna, słońce, rower, czego chcieć więcej :)


Jajka zapiekane w bułeczkach

Składniki
  • bułki, mogą być starsze, np. z poprzedniego dnia
  • jajka
  • kilka plasterków szynki
  • kawałek ulubionego sera, np. pleśniowego, mozarelli
  • kawałek masła
W bułkach odciąć wierzch, wydrążyć środek (uważać, by nie przeciąć za bardzo, żeby nie zrobiła się dziurka). Wysmarować wnętrze masłem, ułożyć pokrojoną szynkę, wbić jajka i przykryć kawałkami sera. Piec w 190 st. C przez ok. 15 min. (by jajka się ścięły, a bułka zarumieniła - czas należy kontrolować, w zależności od tego, jak bardzo ścięte jajka chcecie).
Ja drugie jajko zapiekłam sobie w kokilce z szybką, serem i pomidorkami koktajlowymi :)






4 komentarze:

  1. Ale super pomysł na śniadanie! Niebanalne, ciekawe i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne i sycące śniadanie :) każdego postawi na nogi!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...