czwartek, 12 marca 2015

Aksamitny krem waniliowy z owocami



Jedwabisty w smaku, wybitnie delikatny, kremowy i wcale nie ciężki deser. Niesamowity smak, mimo niewielkiemu nakładowi pracy. Bardzo dobrze pasują tu maliny, które sprawiają, że całość nie jest mdła, a pucharki prezentują się ślicznie. Polecam :-)


Składniki (5 porcji)
  • 10 sporych ciasteczek (dowolnych, Waszych ulubionych - u mnie domowe)
  • tabliczka czekolady
  • opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (na 500 ml mleka) *
  • 6 łyżek cukru
  • 400 ml mleka
  • 250 ml zimnej kremówki
  • 2 banany
  • 2-3 garście mrożonych malin
  • odrobina wrzątku
  • łyżka cukru z wanilią
Ciastka pokruszyć, czekoladę zetrzeć, wymieszać z ciastkami. Połowę rozłożyć pomiędzy 5 pucharków. Maliny z odrobiną wrzątku i cukrem z wanilią rozgotować w garnuszku i ostudzić. Budyń ugotować z cukrem w 400 ml mleka zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kremówkę ubić (nie musi być na sztywno). Budyń ostudzić. Zmiksować z ubitą kremówką, delikatnie i stopniowo ją dodając, cały czas miksując poprzednią porcję. Banany pokroić. Do przygotowanych pucharków z ciastkami rozłożyć mus malinowy, na to wyłożyć krem budyniowy, ułożyć pokrojone banany i posypać resztą ciastek z czekoladą. Schłodzić w lodówce przez min. 4 h. Smacznego!

* można też zrobić domowy budyń, np. takie jak tutaj: klik


4 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda i bardzo smaczny. Maliny się do mnie uśmiechają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale bym zjadła taki deser:)

    OdpowiedzUsuń
  3. słodka chwila zapomnienia ;-) ...

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny i apetyczny wygląd, aż się chce jeść; pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...