Odkrywam na nowo domowe pieczywo, o którym zapomniałam na długi czas. Niestety wciąż nie mam zakwasu, jakoś mi nie po drodze z hodowlą (muszę się wreszcie zmobilizować!), ale na drożdżach też może wyjść smakowity chlebek. Jeśli dorzucimy do niego jeszcze trochę suszonych śliwek to już w ogóle poezja (mam słabość do suszonych owoców w pieczywie ;)).
Składniki
- 280 g (2 szklanki) mąki pszennej razowej
- 140 g (1 szklanka) mąki owsianej
- 2,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 szklanka letniej wody
- 3 łyżki syropu z daktyli (ewentualnie melasy)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- garść suszonych śliwek, posiekanych na kawałki
- letnie mleko do posmarowania chleba
- sezam do posypania
W niedużym rondelku podgrzać wodę z oliwą i syropem z daktyli do temperatury ok. 50 st. C. Dosypać płatki owsiane i odstawić na 10-15 minut aby napęczniały.
Do dużej miski wsypać mąkę razową i drożdże. Wlewamy przygotowaną wcześniej miksturę. Dodać sól i miksować ok. 4 minut mikserem z końcówką do ciast drożdżowych. Dosypać mąkę owsianą i zagnieść (ręcznie) chleb (około 10 minut). Dodać śliwki i zagnieść jeszcze raz ciasto. Po tym czasie przełożyć chleb do lekko natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 h (aż podwoi swoją objętość). Następnie ciasto wyjąć na blat wysypany mąką i lekko rozwałkować. Zwinąć w rulon i przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Ponownie przykryć folią spożywczą i odstawić na kolejną godzinę. Piekarnik nagrzać do 210 st. C. Kiedy chleb będzie już wyrośnięty posmarować go delikatnie mlekiem i posypać ziarnami sezamu. Włożyć go do nagrzanego piekarnika. Spryskać 2-3 razy wnętrze piekarnika wodą. Piec w takiej temperaturze przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec kolejne 30-40 minut.
źródło: klik
Uwielbiam chleb że śliwkami!
OdpowiedzUsuńbardzo fajny chlebek - lubię takie słodkie pieczywo, idealnie sprawdza się z słodkimi dodatkami, ale w sumie - nie tylko, bo i do wytrawnych dań by pasowało :)
OdpowiedzUsuńLubię bardzo chlebek z suszonymi śliwkami. :)
OdpowiedzUsuńapetyczny:) porywam kromeczkę:)
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuń