sobota, 28 marca 2015

Śniadanie na sobotę #32




Zdrowy, owsiany, puszysty deser dla wszystkich łasuchów dbających o linię. Doskonały jako lekka przekąska po posiłku lub pożywne śniadanie. Przepis inspirowany zablokowanym w tym momencie blogiem (klik), nie mogłam odczytać receptury, więc postarałam się ją odtworzyć. Polecam!

Owsiane ptasie mleczko

Składniki
  • pół szklanki płatków owsianych
  • łyżka otrębów
  • szczypta soli
  • łyżka trzcinowego cukru
  • płaska łyżka cukru z wanilią
  • szklanka pełnego mleka
  • 150 g kremowego serka
  • jajko
  • łyżeczka żelatyny rozmieszana w 3 łyżkach gorącego mleka
Płatki, otręby, sól oraz cukier trzcinowy oraz cukier z wanilią zalać mlekiem i ugotować. Do ugotowanych płatków wmieszać żółtko, wystudzić. Dodać serek oraz żelatynę, dokładnie wymieszać. Białko ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy. Przelać do pucharków i dodać ulubione dodatki.


Dodatki, u mnie:
  • winogrona czerwone, prażone płatki migdałów i cynamon
  • mus z mango i płatki kokosa
  • mus z mango, czekoladowy krem z awokado, gorzka czekolada i syrop klonowy


4 komentarze:

  1. Palce lizać *.* Porywam ten pucharek oo tak ! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie desery, Twoje wygladaja bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...