Ciasteczka bardzo podobne do serii tych (klik), tyle tylko że bez dodatku płatków owsianych, dzięki czemu są bardziej chrupiące i maślane. Mają ładny, lekko brązowy kolor przez użycie cukru trzcinowego i mąki razowej. Rozeszły się bardzo szybko :)
Składniki
- 110 g masła w temp. pokojowej
- 150 g cukru trzcinowego
- 75 g cukru białego
- 1 duże jajko
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- łyżeczka proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- 125 g mąki pszennej
- 90 g mąki pszennej razowej
- 125 g posiekanej czekolady (u mnie gorzka i mleczna, pół na pół)
Masło ubić z cukrem i cukrem trzcinowym. Dodać jajko, zmiksować. Dodać ekstrakt z wanilii, proszek, sól, oba rodzaje mąki i zmiksować. Wmieszać czekoladę. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C przez 10-12 min. Studzić na kratce.
źródło: klik
Mmm, znakomicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń