Łatwy, bezproblemowy chleb, poradzi sobie z nim nawet dziecko :) Pasuje do wszystkich rodzajów dodatków, można z powodzeniem zrobić go rano, aby na śniadanie cieszyć się wspaniałym smakiem domowego pieczywa.
Składniki
- 450 g mąki pszennej razowej
- 100 g płatków owsianych
- łyżka suszonych drożdży
- łyżka oleju
- łyżka płynnego miodu
- łyżeczka soli
- 600 ml ciepłej wody
Mąkę wymieszać w dużym naczyniu z płatkami i drożdżami. Dodać resztę składników i bardzo dokładnie wymieszać łyżką. Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy objętość zwiększy się dwukrotnie, dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do keksówki (może być silikonowa) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub ziarnami i odstawić na kolejne 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, piec 45-60 min.
Pycha :) U mnie właśnie wyrasta ciasto na bułki razowe :)
OdpowiedzUsuńDomowy najlepszy :)
OdpowiedzUsuńCzy wyjdzie z mąką zytnia lub pszenna pełnoziarnista?
OdpowiedzUsuńMaka pszenna razowa to inaczej pszenna pelnoziarnista :) wiec spokojnie wyjdzie. Co do zytniej to ewentualnie zrobilabym mieszanke: 1/3 (150g) zytniej i 2/3 (300g) pszennej pelnoziarnistej. Z sama zytnia bym nie robila. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńNie ma jak zapach pieczonego chleba rozchodzący się po domu... :)
OdpowiedzUsuń