poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Marokańskie ciasteczka


Coś specjalnie dla osób zdrowo się odżywiających lub na diecie - mega zdrowe ciasteczka: bez cukru, tłuszczu, mąki, jajek. Tylko płatki owsiane, owoce i ziarna. Idealne na drugie śniadanie, sycące, pachnące cynamonem, imbirem i kurkumą.


Składniki (12-14 ciasteczek)
  • 2 banany
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 8 łyżek płatków orkiszowych
  • 4 łyżki ziaren dyni
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki rodzynek
  • 20 daktyli pokrojonych na kawałki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki suszonego imbiru

Banany i brzoskwinie zmiksować na gładką masę. Dodać płatki owsiane i orkiszowe, dynię, siemię, rodzynki, daktyle, cynamon, kurkumę i imbir. Wymieszać i odstawić na 5 minut. Formować ciasteczka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-35 min.



źródło: zmodyfikowany przepis Beaty Pawlikowskiej (dostałam go od koleżanki)

4 komentarze:

  1. Genialne, koniecznie muszę spróbować, szczególnie, że są wegańskie i bez glutenu jeśli się postaram :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dość długi czas pieczenia, ale przepis mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, takie najbardziej lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...