Coś specjalnie dla osób zdrowo się odżywiających lub na diecie - mega zdrowe ciasteczka: bez cukru, tłuszczu, mąki, jajek. Tylko płatki owsiane, owoce i ziarna. Idealne na drugie śniadanie, sycące, pachnące cynamonem, imbirem i kurkumą.
Składniki (12-14 ciasteczek)
- 2 banany
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- 8 łyżek płatków owsianych
- 8 łyżek płatków orkiszowych
- 4 łyżki ziaren dyni
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 4 łyżki rodzynek
- 20 daktyli pokrojonych na kawałki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki suszonego imbiru
Banany i brzoskwinie zmiksować na gładką masę. Dodać płatki owsiane i orkiszowe, dynię, siemię, rodzynki, daktyle, cynamon, kurkumę i imbir. Wymieszać i odstawić na 5 minut. Formować ciasteczka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-35 min.
źródło: zmodyfikowany przepis Beaty Pawlikowskiej (dostałam go od koleżanki)
Genialne, koniecznie muszę spróbować, szczególnie, że są wegańskie i bez glutenu jeśli się postaram :-)
OdpowiedzUsuńDość długi czas pieczenia, ale przepis mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńSuper, takie najbardziej lubię :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń