Sezon na gruszki rozpoczęty, w tym roku na szczęście mamy sporo swoich owoców, więc pora na słodkości z tymi owocami w roli głównej. Dziś pyszna galette (choć mi bardziej odpowiada polska nazwa zawarta w tytule) na kruchym cieście z dodatkiem maślanki, aromatem migdałów, cynamonu i miodu. Lekko słodka, bardzo owocowa, zdecydowanie zbyt mała, więc następnym razem koniecznie muszę podwoić porcję :)
Składniki
Ciasto
- 1 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 70 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
- 1/4 szklanki maślanki
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów
Mąkę, cukier puder, proszek i sól wymieszać na stolnicy. Dodać masło, maślankę i ekstrakt, posiekać wszystko i szybko zagnieść jednolite ciasto. Owinąć folią i włożyć na 45 min. do lodówki.
Dodatkowo
- 3 gruszki, niezbyt soczyste
- 2 łyżki soku z cytryny
- cynamon
- 2-3 łyżeczki płynnego miodu
Gruszki umyć, obrać, wydrążyć, pokroić na ósemki. Włożyć do miski. Polać sokiem z cytryny i cynamonem, wymieszać.
Zimne ciasto rozwałkować na okrąg o grubości ok. 0,5 cm, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Ułożyć gruszki na środku, pozostawiając ok. 5 cm wolnego brzegu ciasta. Polać z wierzchu miodem. Zawinąć brzegi do środka tarty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 min.
źródło: przerobione stąd - klik
Wspaniała tarta. Uwielbiam słodkości z gruszkami w roli głównej
OdpowiedzUsuńJest piękna :) Dawno już takiej nie piekłam :)
OdpowiedzUsuń