Zamęczę, obiecuję, zamęczę przepisami na ciasta z owocami. Jemy je praktycznie codziennie, w milionach kombinacji smakowych, czasem nawet nie jestem w stanie zrobić porządnych zdjęć (nie żebym jakoś się tym przejmowała - czasy, gdy moim priorytetem było zrobienie przyzwoitych fotografii minęły i nastały te błogie obfitujące w obrywanie kruszonki, koślawe krojenie kawałków, zjadanie gorącego ciasta z płynącym po rękach soku z owoców... no i wiele innych przyjemności ;)).
Przepis inspirowany Roksaną (klik), natomiast ciasto z innego przepisu, wypróbowane wielokrotnie, ulubione.
Składniki
Ciasto
- 1/8 l mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 75 g cukru
- 80 g masła
- 400 g mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- garść malin, borówek, nektarynka, 2 śliwki (renklody), kilka truskawek
- + ok. 1/4 kostki masła rozpuszczonego w rondelku
Podgrzać mleko. Drożdże rozkruszyć w miseczce i wymieszać z połową podgrzanego mleka i 1 łyżką cukru. W dużej misce na sam spód wysypać sól. Przesiać mąkę. Zrobić w mące dołeczek i do niego wlać drożdże z mlekiem i przysypać je mąką. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłym miejscu. W małym rondelku rozpuścić masło (80 g).
Do miski z mąką i drożdżami dodać 1 żółtko i 1 jajko. Dodać resztę cukru i mleka. Za pomocą drewnianej łyżki, wykonując ruchy jakby od spodu ciasta, wyrobić na gładką masę. Przy tego rodzaju mieszaniu można zobaczyć jak ciasto ‘bąbluje’ – odpowietrza się (to dobry znak). Następnie wlewać rozgrzane (ale nie gorące) masło po ściankach miski i wykonując te same ruchy łyżką od spodu szybko wyrobić na gładką masę. Ciasto powinno być gęste tak by można było łatwo formować kulki. Opcjonalnie, można dodać rodzynki uprzednio wymoczone w mleku i osuszone. Miskę nakryć i postawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
Kruszonka
- 3/4 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 16 g cukru waniliowego
- 80 g masła
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Wysmarować formę (okrągłą lub keksówkę) i obsypać mąką.
Masło (1/4 kostki) rozpuścić na patelni i wysmarować nim dłonie tak by ciasto się do nich nie lepiło. Ciasto delikatnie nacisnąć i podzielić na 8 dużych porcji. Z każdej zrobić kulkę a do środka wcisnąć owoce*. Każdą z kulek obtoczoną w maśle umieścić w okrągłej formie (śr. 26 cm). Odstawić do wyrastania na 15 - 30 minut. Następnie, za pomocą pędzelka kuchennego wysmarować każdą kulkę białkiem z jajka i posypać kruszonką. Piec 30 minut.
źródło: ciasto jak tutaj - klik
Fantastyczne ciacho, takim też bym się mogła objadać codziennie :)
OdpowiedzUsuńSmak domu i błogości :) bułeczki idealne!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają, no i ta kruszonka...:-)
OdpowiedzUsuńBajka :)
OdpowiedzUsuńNie ma jak świeżutka, pachnąca drożdżówka :)