Przepyszne bułeczki! Nie mogliśmy się ich nachwalić. Miękkie, puszyste, pachnące wanilią, z niespodzianką w środku - powidłami. Dobre na śniadanie i podwieczorek. Z ciastem dość trudno mi się pracowało, więc bałam się, że nic z nich nie będzie, ale na szczęście się myliłam. Polecam bardzo! Źródło tu.
Składniki
Ciasto
Ciasto
- 1/8 l mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 75 g cukru
- 80 g masła
- 400 g mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 120 g powideł śliwkowych
- + ok. 1/4 kostki masła rozpuszczonego w rondelku
Podgrzać mleko. Drożdże rozkruszyć w miseczce i wymieszać z połową podgrzanego mleka i 1 łyżką cukru. W dużej misce na sam spód wysypać sól. Przesiać mąkę. Zrobić w mące dołeczek i do niego wlać drożdże z mlekiem i przysypać je mąką. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłym miejscu. W małym rondelku rozpuścić masło (80 g).
Do miski z mąką i drożdżami dodać 1 żółtko i 1 jedno jajko. Dodać resztę cukru i mleka. Za pomocą drewnianej łyżki, wykonując ruchy jakby od spodu ciasta, wyrobić na gładką masę. Przy tego rodzaju mieszaniu można zobaczyć jak ciasto ‘bąbluje’ – odpowietrza się (to dobry znak). Następnie wlewać rozgrzane (ale nie gorące) masło po ściankach miski i wykonując te same ruchy łyżką od spodu szybko wyrobić na gładką masę. Ciasto powinno być gęste tak by można było łatwo formować kulki. Opcjonalnie, można dodać rodzynki uprzednio wymoczone w mleku i osuszone. Miskę nakryć i postawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
Kruszonka
- 2 łyżki stołowe masła rozpuszczonego w garnuszku
- 4 łyżeczki cukru (zamieniłam na waniliowy)
- 2 łyżki mąki (ewentualnie trochę więcej, jeśli potrzeba)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wymieszać wszystkie składniki do uzyskania grudkowatej konsystencji.
Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Wysmarować formę (okrągłą lub keksówkę) i obsypać mąką.
Masło (1/4 kostki) rozpuścić na patelni i wysmarować nim dłonie tak by ciasto się do nich nie lepiło. Ciasto delikatnie nacisnąć i podzielić na 8 dużych porcji. Z każdej zrobić kulkę a do środka wcisnąć łyżeczkę powideł śliwkowych. Każdą z kulek obtoczoną w maśle umieścić w okrągłej formie (śr. 26 cm). Odstawić do wyrastania na 15 - 30 minut. Następnie, za pomocą pędzelka kuchennego wysmarować każdą kulkę białkiem z jajka i posypać kruszonką. Piec 30 minut.
mmm.. pycha;) Wyglądają jak te ze sklepu, ale pewnie własne dużo lepiej smakują;)
OdpowiedzUsuńPycha! Uwielbiam buchty, zwłaszcza z powidłami i jagodami :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie puszyste drożdżowe bułeczki! dobre byłyby też z czekoladą :)
OdpowiedzUsuńPamętam z dzieciństwa zapach i smak tych pysznych drożdżówek :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszność!:)
OdpowiedzUsuńale pychate :) na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńCudowne buchty!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie buły do odrywania.
Wyglądają przepięknie i tak smacznie. Mniam!:)
OdpowiedzUsuńojoj... ale cudowne!
OdpowiedzUsuńFantastycznie wyglądają! Najlepsze ciepłe ;)
OdpowiedzUsuńwyglądaja przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie...
OdpowiedzUsuńte buchty mam też zapisane do wypróbowania ...wyglądają cudownie:) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńale przepysznie wyglądają! uwielbiam drożdżowe wypieki :)
OdpowiedzUsuń