sobota, 26 listopada 2011

Buchty prababci Wandy


Przepyszne bułeczki! Nie mogliśmy się ich nachwalić. Miękkie, puszyste, pachnące wanilią, z niespodzianką w środku - powidłami. Dobre na śniadanie i podwieczorek. Z ciastem dość trudno mi się pracowało, więc bałam się, że nic z nich nie będzie, ale na szczęście się myliłam. Polecam bardzo! Źródło tu.


Składniki
Ciasto
  • 1/8 l mleka 
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 75 g cukru 
  • 80 g masła 
  • 400 g mąki pszennej 
  • 2 duże jajka 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 120 g powideł śliwkowych
  • + ok. 1/4 kostki masła rozpuszczonego w rondelku 
Podgrzać mleko. Drożdże rozkruszyć w miseczce i wymieszać z połową podgrzanego mleka i 1 łyżką cukru. W dużej misce na sam spód wysypać sól. Przesiać mąkę. Zrobić w mące dołeczek i do niego wlać drożdże z mlekiem i przysypać je mąką. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłym miejscu. W małym rondelku rozpuścić masło (80 g). 
Do miski z mąką i drożdżami dodać 1 żółtko i 1 jedno jajko. Dodać resztę cukru i mleka. Za pomocą drewnianej łyżki, wykonując ruchy jakby od spodu ciasta, wyrobić na gładką masę. Przy tego rodzaju mieszaniu można zobaczyć jak ciasto ‘bąbluje’ – odpowietrza się (to dobry znak). Następnie wlewać rozgrzane (ale nie gorące) masło po ściankach miski i wykonując te same ruchy łyżką od spodu szybko wyrobić na gładką masę. Ciasto powinno być gęste tak by można było łatwo formować kulki. Opcjonalnie, można dodać rodzynki uprzednio wymoczone w mleku i osuszone. Miskę nakryć i postawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. 


Kruszonka
  • 2 łyżki stołowe masła rozpuszczonego w garnuszku
  • 4 łyżeczki cukru (zamieniłam na waniliowy)
  • 2 łyżki mąki (ewentualnie trochę więcej, jeśli potrzeba)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wymieszać wszystkie składniki do uzyskania grudkowatej konsystencji. 


Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Wysmarować formę (okrągłą lub keksówkę) i obsypać mąką. 
Masło (1/4 kostki) rozpuścić na patelni i wysmarować nim dłonie tak by ciasto się do nich nie lepiło. Ciasto delikatnie nacisnąć i podzielić na 8 dużych porcji. Z każdej zrobić kulkę a do środka wcisnąć łyżeczkę powideł śliwkowych. Każdą z kulek obtoczoną w maśle umieścić w okrągłej formie (śr. 26 cm). Odstawić do wyrastania na 15 - 30 minut. Następnie, za pomocą pędzelka kuchennego wysmarować każdą kulkę białkiem z jajka i posypać kruszonką. Piec 30 minut.



14 komentarzy:

  1. mmm.. pycha;) Wyglądają jak te ze sklepu, ale pewnie własne dużo lepiej smakują;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Uwielbiam buchty, zwłaszcza z powidłami i jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie puszyste drożdżowe bułeczki! dobre byłyby też z czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamętam z dzieciństwa zapach i smak tych pysznych drożdżówek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pychate :) na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne buchty!
    Uwielbiam takie buły do odrywania.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają przepięknie i tak smacznie. Mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastycznie wyglądają! Najlepsze ciepłe ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. te buchty mam też zapisane do wypróbowania ...wyglądają cudownie:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  10. ale przepysznie wyglądają! uwielbiam drożdżowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...