niedziela, 9 października 2016

Babeczki jeżynowe z trójkolorowym kremem



Przedstawiam dziś mój ulubiony wypiek w ostatnim czasie - przepyszne babeczki z jeżynami w cieście, udekorowane trójkolorowym, naturalnie barwionym, jeżynowym kremem. Wzbudzały zachwyt zarówno wyglądem, jak i smakiem. Bardzo polecam!


Składniki (7 sporych babeczek)
  • 75 g miękkiego masła
  • 85 g cukru
  • 15 g cukru z wanilią
  • jajko
  • żółtko
  • 175 g mąki pszennej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g kefiru
  • 150 g jeżyn

Masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać jajko i żółtko, ubić ponownie mikserem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i solą oraz kefir i ponownie ubić. Dodać umyte jeżyny i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do papilotek lub foremek, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Po ostudzeniu udekorować kremem.

Krem
  • 100 g masła
  • łyżka cukru pudru
  • 300 g serka śmietankowego
  • dżem jeżynowy
  • jeżyny do dekoracji

Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać serek i zmiksować. Podzielić na 3 równe części i przełożyć do miseczek. Do jednej nie dodawać nic, do drugiej 1 niepełną łyżkę dżemu (wymieszać), do drugiej 2 łyżki (również wymieszać). Przełożyć do woreczków z tylkami lub szpryc i dekorować w dowolny sposób, układać na wierzchu kremu po 1 jeżynie. Ja użyłam specjalnego adapteru do robienia trójkolorowego kremu. Przechowywać w lodówce.

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...