czwartek, 10 listopada 2016

Kakaowe ciastka z czekoladowo-pomarańczowym kremem




Wspominałam ostatnio, że biorę się za zalegające w 'roboczych' przepisy. Tym razem mam dla Was ciasteczka, które były tu 6 lat temu. Ciastka są pyszne, przełożone lekko pomarańczowym kremem z białej czekolady. Wymagają trochę wysiłku i cierpliwości, uznałabym je za wypiek dla średniozaawansowanych, niemniej bardzo polecam, bo są warte każdego wysiłku.

(stary opis, zostawiam z sentymentu ;))

Nie jestem w stanie obliczyć, jak długo te ciasteczka czekały na publikację. Zniknęły gdzieś w czeluściach pamięci mojego komputera... I przy okazji akcji 'Białego Szaleństwa' mi się przypomniały...
Z tego co pamiętam, najbardziej smakowały mi po spędzeniu kilku godzin w lodówce (może też dlatego, że lubię zastygnięte, schłodzone masy). Czekolada w kremie nie dominuje, bardzo dobrze komponuje się z kakaowymi ciastkami, a dodatkowo masa nie jest mdła dzięki niewielkiej ilości alkoholu. :) Zmodyfikowany przepis z 'Easy Chocolate'.


Składniki (na około 20 złożonych ciastek)
Ciasteczka
  • 200 g miękkiego masła
  • 140 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki skórki z pomarańczy
  • żółtko
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 270 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Krem
  • 80 g kremówki
  • 200 g białej czekolady
  • łyżka pomarańczowego alkoholu, np. Cointreau
Masło ubić z cukrem, dodać żółtko, ekstrakt, skórkę wymieszać. Dodać mąkę z solą i kakao, zmiksować lub zagnieść ciasto ręcznie. Podsypując mąką, rozwałkować ciasto i wykrawać ciastka *. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 12 min. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Następnie wolnym strumieniem wlewać kremówkę o temp. pokojowej, ciągle mieszając, dodać alkohol i wymieszać. Ciastka przekładać kremem. Schłodzić w lodówce przed podaniem.

* można też urywać kuleczki wielkości orzecha włoskiego i rozgniatać je na placuszek w dłoniach, gdyż ciasto jest bardzo delikatne i trudno się je wałkuje




19 komentarzy:

  1. Jakie one śliczniutkie są i z pewnością smakują wspaniale!
    Pozdrowienia;.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też lubię takie zastygnięte. ale one chyba nie uleżą długo w lodówce, prawda? z pewnością znajdzie się ktoś kto będzie miał na nie wielką ochotę :-)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie muszą smakować te ciasteczka!

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyyyyyszne! wszystko, i ciastko i krem pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  5. aaa cudowne ! Zamawiam jedno conajmniej :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ale cuda! mogę, mogę? chociaz jedno?

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. ale sliczne te ciasteczka:) i na pewno pyyyyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. oj oj lubię białą czeko w połączeniu z likierem pomarańczowym !
    :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję bardzo za komentarze! :):):)

    OdpowiedzUsuń
  11. właśnie takiego przepisu szukałam!Na pewno wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...