poniedziałek, 5 grudnia 2016

Speculoos milkshake



Szybki sposób na mleczny, grudniowy koktajl. Słodki dzięki białej czekoladzie, ciasteczkowo-miodowy, ze szczyptą cynamonu. Polecam!

Składniki (2 porcje)
  • 400 ml zimnego, pełnego mleka
  • 50 g białej czekolady
  • 3 czubate łyżki kremu speculoos
  • kilka kostek lodu
  • szczypta cynamonu
  • spienione mleko lub kremówka do dekoracji
  • pokruszone ciasteczka speculoos do dekoracji
100 ml mleka przelać do garnuszka, dodać posiekaną czekoladę i całość podgrzać, aż czekolada się rozpuści. Wystudzić. Zmiksować z resztą mleka, kremem speculoos, kostkami lodu i cynamonem. Przelać do szklanek, udekorować śmietanką lub mlekiem i ciasteczkami. Podawać od razu.


7 komentarzy:

  1. Jakie to musi być pyszne.. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. z chęcią bym się poczęstowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi smaka zrobiłaś! :D Mam pytanie... co to jest krem speculoos i gdzie można go kupić? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem speculoos to takie smarowidło typu masło orzechowe/nutella, tyle tylko, że na bazie korzennych ciasteczek speculoos. Kiedyś widziałam go w Almie (czasem pod nazwą Biscoff spread), okresowo bywa nawet w Biedronce. Możesz go zrobić też samodzielnie - bardzo prosty przepis wstawiałam na bloga kilka dni temu: http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2016/12/krem-piernikowy-trzykadnikowy.html
      Buziaki! :)

      Usuń
    2. Dziękuję za info! :)
      Buziaki :*

      Usuń
    3. Nie ma za co :* Pozdrowienia!

      Usuń
  4. Musiał smakować bardzo świątecznie :) Idealny, żeby wprowadzić się w odpowiedni nastrój. Albo ten nastrój zatrzymać :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...