czwartek, 16 marca 2017

Mini serniczki z bakaliami




Skoro sernik można zrobić w szklance to dlaczego nie w foremkach do muffinek ;) bez żadnego spodu, na twarogu , ze sporym dodatkiem bakalii. Jeśli nie lubicie grudkowatych serników, twaróg możecie zmielić lub użyć gotowego zmielonego, tłustego serka. Serniczki nie mają żadnego dodatkowego źródła tłuszczu oprócz sera, więc nie polecam używać chudego.
PS jeśli chcecie całkowicie fit serniczki - pomińcie cukier i zastąpcie go innym słodzikiem :)

Składniki
  • 500 g twarogu
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • łyżka cukru z wanilią
  • łyżka budyniu śmietankowego
  • ulubione bakalie - ok. 1/2 szklanki; u mnie migdały, rodzynki namoczone w rumie i skórka pomarańczowa
  • wiórki kokosowe, płatki migdałowe do posypania
Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym. Dodać twaróg, zmiksować. Dodać budyń i jeszcze raz krótko zmiksować. Dodać bakalie i wymieszać łyżką. Przełożyć do foremek jak na muffinki (można użyć silikonowych lub papilotek). Posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi z wierzchu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...