Genialny mazurek, pełen różnych smaków i aromatów, idealnie wyważonych i pasujących do siebie. Chałwa świetnie pasuje do wszelkich wypieków, choć podejrzewam, że ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Całość oczywiście na maślanym spodzie, smak chałwowego kremu przełamałam dodatkiem dżemu i polewą z gorzkiej czekolady. Z wierzchu posypałam ciasto chrupiącymi migdałami, które wcześniej podprażyłam na suchej patelni, aby wydobyć z nich cudowny zapach i smak. Polecam!
Korzystając z okazji, chciałabym złożyć najlepsze wielkanocne życzenia wszystkim Czytelnikom. Alleluja!
Składniki
Spód
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła, lekko zmiękczonego, pokrojonego w kostkę
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnego mleka
Z mąki usypać wzgórek, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagniatać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Ugnieść kulę, owinąć w folię, włożyć na 30 min. do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt, obciąć mniej równe brzegi, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec na złocisty kolor przez 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Ostudzić.
Masa chałwowa
- 200 g miękkiego masła
- 400 g chałwy waniliowej
Miękkie masło utrzeć mikserem do białości, dodać chałwę i wszystko razem dokładnie zmiksować.
Dodatkowo
- kilka łyżek gęstego dżemu, np. z truskawek
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
Na upieczony spód wyłożyć równomiernie dżem i go rozsmarować. Łyżką w kilku miejscach ułożyć masę chałwową, rozsmarować przy pomocy noża. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać mazurek i posypać migdałami. Smacznego!
źródło: spód M. Roux
Chałwowy mówisz...? Ja biorę :)
OdpowiedzUsuń