piątek, 14 kwietnia 2017

Mazurek Milky Way




Jeśli jeszcze wahacie się, jaki zrobić mazurek na Święta (my właśnie zmieniamy koncepcję, co do świątecznych wypieków), mam dla Was świetną propozycję - ciasto, które zachwyci i małych, i dużych. Masa mleczna na kruchym cieście, polewa ze słynnych batoników i kilka pokrojonych kawałków na wierzch. Moim zdaniem najlepszy prosto z lodówki, schłodzony. Ciasto rozeszło się u nas w kilka chwil, jest obłędnie pyszne i tak naprawdę na tyle nietypowe i "niemazurkowe", że nawet w późniejszym czasie można je zrobić.

Składniki
Spód
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 150 g masła, lekko zmiękczonego, pokrojonego w kostkę
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnego mleka
Mąkę dokładnie wymieszać z kakao i całość przesiać. Usypać wzgórek, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagniatać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Ugnieść kulę, owinąć w folię, włożyć na 30 min. do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt, obciąć mniej równe brzegi, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec przez 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Ostudzić.

Masa mleczna
  • 200 g masła
  • pół szklanki mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3,5 szklanki mleka w proszku
Masło, mleko, cukier włożyć do garnuszka i podgrzać, aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Ostudzić i do lekko ciepłej masy dodać mleko w proszku. Zmiksować dokładnie przy pomocy miksera. Rozsmarować masę na ostudzonym cieście i pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Przygotować w tym czasie polewę.

Polewa 'Milky way'
  • 5 batoników Milky Way lub 110 g mini Milky Way’ów
  • 50 g masła
  • 3/4 szklanki śmietanki 36%
  • 1/3 szklanki mleka w proszku
Batoniki lub cukierki pokroić na drobne kawałki i podgrzać w rondelku z masłem i śmietanką. Często mieszać i podgrzewać tak długo, aż roztopi się nugat, czyli wnętrze batoników. Może to zająć koło 15 minut. Masę wystudzić przez około 10 minut, a następnie stopniowo dodawać do niej mleko w proszku (jeśli są w nim grudki, należy je przesiać). Energicznie mieszać do powstania gładkiej polewy i odstawić całość do ostudzenia na kolejne 20 minut, aż masa nieco zgęstnieje. Rozsmarować ją na ostudzonym cieście i udekorować kawałkami batoników.

Dodatkowo
  • kilka batoników do dekoracji


źródło: spód na bazie przepisu M. Roux + moje modyfikacje; polewa - jak tutaj (klik)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...