Ekstremalnie czekoladowy mazurek na kruchym, maślanym cieście (na bazie mojego ulubionego od M. Roux, który przerobiłam na wersję kakaową) z mocno czekoladową masą, posypany dodatkowo surowym ziarnem kakao. Dla wielbicieli stonowanej słodyczy - takich, którzy polubili te (klik) lub te (klik) ciasteczka. Pamiętajcie, że im lepszej jakościowo czekolady użyjecie, tym lepszy będzie smak mazurka - kruchego, delikatnego ciasta z rozpływającym się w ustach kremem.
Składniki
Spód
- 200 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 150 g masła, lekko zmiękczonego, pokrojonego w kostkę
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnego mleka
Mąkę dokładnie wymieszać z kakao i całość przesiać. Usypać wzgórek, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagniatać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Ugnieść kulę, owinąć w folię, włożyć na 30 min. do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt, obciąć mniej równe brzegi, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec przez 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Ostudzić.
Krem czekoladowy
- 300 g gorzkiej czekolady
- 250 g śmietany kremówki
Czekoladę pokroić na kawałki, wrzucić do miski. Śmietankę podgrzać w oddzielnym naczyniu, by była gorąca (ale nie doprowadzić do wrzenia). Zalać gorącą śmietanką czekoladę i odstawić na kilka minut, by czekolada się roztopiła. Zamieszać łyżką lub trzepaczką, aby masa stała się jednolita. Odstawić do wystudzenia - masa powinna zgęstnieć i być chłodna, ale nie może zdążyć zastygnąć. Masę rozsmarować na ostudzonym spodzie czekoladowym. Można posypać posiekanymi orzechami, skórką pomarańczową, ziarnem kakao... Pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Smacznego!
Bardziej czekoladowy od czekolady. Obłęd! :)
OdpowiedzUsuń