Tego mazurka nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Lubią go nawet osoby, które generalnie nie przepadają za słodyczami ;) Przepis pochodzi z książki 'W staropolskiej kuchni' i jest naprawdę rewelacyjny. Jedyną zmianą, jakiej dokonuję to zamieniam czasem wafle na kruchy, maślany spód - wtedy ciasto jest jeszcze smaczniejsze. Podczas przygotowywania ciasta może się wydawać, że masa orzechowa jest zbyt gęsta, ale nie należy jej niczym rozrzedzać, ona właśnie taką ciastowatą konsystencję ma mieć. Uważajcie tylko, by go nazbyt nie spalić. Podany czas pieczenia jest czasem sugerowanym, w tym wypadku polecam kierować się intuicją i po prostu sprawdzać barwę 'bezy' - ma być brązowa i zarumieniona, nie jak w Pavlowej, ale nie spalona :)
PS Pamiętajcie upiec mazurek co najmniej 2 dni przed Świętami.
Masa orzechowa
- 3 żółtka
- 250 g cukru pudru
- 120 g masła
- 120 g mąki pszennej
- 250 g zmielonych orzechów włoskich
Beza
- 3 białka
- 80 g cukru pudru
Dodatkowo
- wafle
- orzechy do dekoracji
Taki orzechowy jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńBędę musiała wypróbować go w przyszłym roku :)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie! To nasz ulubiony mazurek :) Pozdrowienia :*
Usuń