Oto nasza druga propozycja na ten weekend. Ciasto, które wpadło mi w oko już po jednym przejrzeniu książki 'Ciasta jak u mamy dr Oetkera', z której pochodzi przepis. Bogate w smaku, zaskakujące. Wcale nie tak bardzo pracochłonne, wystarczy tylko dobrze zorganizować sobie pracę. Spód to delikatne ciasto drożdżowe, mamy też masę twarogową, makową, konfiturę wiśniową, a na to - kruszonka. Zresztą, zobaczcie sami. Pycha!
Sylwii dziękuję za wspólne pieczenie i mam nadzieję, że za jakiś czas znów spotkamy się w wirtualnej kuchni! :)
Sylwii dziękuję za wspólne pieczenie i mam nadzieję, że za jakiś czas znów spotkamy się w wirtualnej kuchni! :)
Składniki na ciasto
- 200 ml mleka
- 50 g masła
- 375 g mąki pszennej
- opakowanie suszonych drożdży
- 50 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko średniej wielkości
Mleko podgrzać w małym rondelku. Rozpuścić w nim masło lub margarynę. Mąkę przesiać do miski, dokładnie wymieszać z drożdżami. Dodać pozostałe składniki oraz mleko z tłuszczem i wyrobić ciasto (mikserem ok. 5 min., ręcznie dłużej). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości.
Ciasto oprószyć delikatnie mąką i wyrobić raz jeszcze na blacie. Rozwałkować i ułożyć na natłuszczoną blachę (30x40 cm).
Masa twarogowa
- 80 g masła
- 150 g cukru
- 3 jajka
- opakowanie budyniu waniliowego
- 1 kg twarogu, zmielonego
- 2 łyżki mleka
- skórka z 1 cytryny
Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, jajka, twaróg, budyń w proszku, mleko i skórkę. Mieszać, aż do uzyskania kremowej masy, nałożyć na ciasto i wyrównać wierzch.
Dodatkowo
- 500 g masy makowej *
- 350 g konfitury *
Masę makową i konfitury nakładać naprzemiennie, małymi porcjami na masę twarogową.
Kruszonka
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 125 g masła
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Dodać masło, wyrabiać aż do uzyskania dużych okruchów ciasta. Posypać kruszonką nadzienie.
Piec w 180 st. C (160 st. C z termoobiegiem), ok. 45 minut.
* zużyłam mniej
* zużyłam mniej
bardzo lubię masę twarogową w ciastach u Ciebie jest jej tak dużo, super!
OdpowiedzUsuńi bardzo ładnie wygląda! i ta spływająca konfitura... :)super!
OdpowiedzUsuńkruszonka..dużo kruszonki i pyszna masa serowa.. strasznie fajne ciasto!
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho, co pisałam już na blogu Sylvvi. :) Sama wzięłabym kawałek!
OdpowiedzUsuńManiu, piękne to ciasto i bardzo apetyczne zdjecia mu zrobiłaś:).
OdpowiedzUsuńChętnie skosztowałabym kawałek.
Nie robiłam jeszcze kleksa, moze kiedys sie skuszę?:)
Widzę, że też użyłaś wiśniowej. Jak dla mnie jest idealna do tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńo takim cieście jeszcze nie słyszałam... w wolnej chwili chyba się skuszę. Szczególnie ciekawa jestem jak smakuje z masą makową, która bardzo rzadko gości w mojej kuchni... pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNie pomyślałabym, że ten spód jest drożdżowy.Ciacho genialne :)
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają te kleksy na jeszcze surowym cieście. Z chęcią skusiłabym się na kawałeczek
OdpowiedzUsuńJest pyszne, polecam wypróbować :)
OdpowiedzUsuńIdealne! <3
OdpowiedzUsuńBombowe!
OdpowiedzUsuńJeżeli z masą twarogową, to ja się piszę ;3
I faktycznie, widzę kleks pięknej konfitury!
Lubię ciasta, które mają w sobie więcej warstw. :) Prezentuje się smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńser,mak i na dodatek kruszonka...czego chciec wiecej...ale pyszne to ciacho musi byc:)
OdpowiedzUsuńdrożdżowe i dżem - pyszności :)
OdpowiedzUsuńŚwietne, każdy może znaleźć w tym cieście to co lubi. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! Tyle pysznych smaków zamkniętych w jednym cieście! Musi być super!
OdpowiedzUsuńZdjęcia strasznie apetyczne!
Pozdrawiam:)
Cudeńko a nie ciasto!:)
OdpowiedzUsuńManiu, jesteś niezmordowana... :) Fantastyczny przepis i zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńO jej, jakie śliczne Ci wyszło! A połączenie smaków jak dla mnie idealne! Uwielbiam takie ciasta - kojarzą mi się z moimi corocznymi wakacjami u babci, gdy byłam dzieckiem. Podobne ciasta zawsze wspólnie piekłyśmy :)
OdpowiedzUsuńCiasto wyglada slicznie:) Smakuje pewnie tez swietnie!:) Super blog masz:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNo, ostatnio mam dużo motywacji do prowadzenia bloga. Cieszę się, że się podoba. Dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie .... doskonały pomysł a zbliżajace sie wielkimi krokami świeta:)
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho, od samego patrzenia moje kubki smakowe zaczęły szaleć i zapragnęły czegoś pysznego :)
OdpowiedzUsuńale wspaniale ciacho:)
OdpowiedzUsuńkażda warstwa tego ciasta to rewelacja :) pyszne
OdpowiedzUsuńManiu jak pyszne u Ciebie!!! nie mogę się napatrzeć normalnie...
OdpowiedzUsuńKocham serniki, masę makową jeszcze bardziej.. Zapisuję w zakładkach, do wypróbowania na pewno przed świętami!
OdpowiedzUsuń