poniedziałek, 7 października 2013

Chlebek watykański




Myślę, że dobrze znacie ten przepis i zabawę. Chlebek watykański, chlebek szczęścia, ciasto Hermana, Herman, chleb przyjaźni Amiszów, czyli "kulinarny łańcuszek szczęścia" - przygotowywane przez tydzień ciasto, na które zaczyn od kogoś dostajemy na początku tygodnia, a pod koniec rozdajemy kolejnym  trzem "dobrym ludziom", jak mówi przepis. Bardzo fajna, przyjemna idea, dobra zabawa i przy okazji pyszne ciasto!
W naszym przypadku zaczyn dostała Mama tydzień temu od Babci. Wczoraj chlebek był pieczony i kawałek świeżutkiego zabrałam ze sobą do Łodzi, bo powiem Wam, że nie spodziewałam się, iż po upieczeniu jest on tak dobry :-) Co prawda patrząc po dodatkach - jabłka, czekolada, rodzynki mogłam na to wpaść, ale autentycznie nie byłam nastawiona na tak dobre ciasto :-)


Aby chleb się udał należy przestrzegać zasad. Ciasto należy mieszać drewnianą lub plastikową łyżką. Trzymać w temp. pokojowej.

Poniedziałek: ciasto włożyć do plastikowej miski, dodać 250 g cukru, przykryć, nie mieszać.
Wtorek: wlać 250 ml mleka, nie mieszać.
Środa: dodać 250 g mąki, nie mieszać.
Czwartek: zamieszać rano, w południe i na wieczór.
Piątek: dodać 250 g cukru, nie mieszać.
Sobota: zamieszać drewnianą łyżką. Ciasto podzielić na 4 części. 3 części oddać dobrym ludziom na szczęście najpóźniej w poniedziałek.
Niedziela: do swojej czwartej części dodać:
  • 1/2 szklanki oleju
  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 cukier waniliowy
  • trochę cynamonu i rodzynek
  • 2 starte jabłka
  • startą lub posiekaną czekoladę
Piec w temp. 180 st. C przez 45 min.
Chleb przynosi szczęście w rodzinie. Pochodzi z Watykanu, piecze się go raz w życiu.



27 komentarzy:

  1. Robiłam, bardzo nam smakował i przyniósł szczęście!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uparcie wierzę w to, że przyniesie. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Do mnie również dotarł ten chlebek, a właściwie do mojej Mamy :) smakowal wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam już bardzo, bardzo dawno temu kiedyś dostałam zaczyn, pamiętam że był przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. ten szczęśliwy chlebek zawsze chciałam zrobić, mam nadzieję, że nadarzy mi się okazja ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja pieke dzisiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę, z chęcią bym go jeszcze zjadła :D

      Usuń
  6. TO TAKIE MAŁO PRZEKONUJĄCE ABY SZCZĘŚCIE MIAŁ NIBY PRZYNIEŚĆ CHLEBEK (CIASTO)! ZWYKŁY ŁAŃCUSZEK W RODZAJU SKOPIUJ TEN TEKST I WYŚLIJ DO 10 OSÓB BO BĘDZIESZ MIEĆ PECHA. MAM NADZIEJE ZE BĘDZIE DOBRE (CIASTO DZIŚ W PIEKARNIKU WYLĄDUJE)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyszedł przepyszny bardziej ciasto niz chlebek mam nadzieję że Wam też będzie smakował a jak jeszcze przyniósłby szczescie jestem cała za :)

      Usuń
    2. Nam również smakował, jest naprawdę bardzo dobry :) Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  7. Chyba jest błąd w przepisie dotyczy piątku , w innych przepisach jest cukier250gr., a tutaj podana jest mąka250gr.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak do domu wrócę to sprawdzę ;)

      Usuń
    2. dokładnie w piątek powinien być cukier

      Usuń
  8. witajcie muszę przyznać ze ciasto na chlebek watykański jest naprawdę super ale zdradzę wam swój pomysł to ciasto świetnie nadaje sie na mufinki jest naprawdę super dodatki można zmieniać wg uznania oczywiście na słodko spróbujcie . I jeszcze jedna uwaga zęby nie wyszedł za tłusty dodaje tylko 0.2 szkl oleju naprawde wystarczy

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy te ciasto które się dostanie można zrobić po tygodniu ?

    OdpowiedzUsuń
  10. chciałabym sie dowiedzieć ile zaczyn moze postac ? Dostanę go w niedzielę i nie bede miała możliwości zrobienia chlebka od poniedzialku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem niestety, bo u mnie mama robiła od razu, zgodnie z przepisem.

      Usuń
    2. Wstaw do lodówki, parę dni postoi. Możesz też zamrozić.

      Usuń
  11. Mam pytanie.
    W czym się piecze ten chlebek, bo w przepisie który dostałam jest naczynie żaroodporne. Czy to faktycznie tak ma być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja mama w blaszce piekła, dużej keksówce po prostu :)

      Usuń
  12. Gosia - upiekłam przed Świetami , jest przepyszny i wszyscy tylko ten chlebek chcieli jeść , polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. czy moge sama zrobic ten chlebek gdyz nie mam mozliwosci dostania rozczynu,skoro jest podany rozczyn to chyba mam mozliwosc zrobic i podac dalej,co o tym myslicie................

    OdpowiedzUsuń
  14. skoro jest podany przepis na rozczyn to chyba tez moge zrobic chlebek i podac dalej..................

    OdpowiedzUsuń
  15. tez chce ten chlebek//////////////

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...