poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Sernik Milky Way


Ten sernik robiłam dwa dni z rzędu, bo tak wszystkim zasmakował. Po schłodzeniu jest jeszcze smaczniejszy. Bardzo kremowy, mleczno-czekoladowy. Mniam!

Składniki
Spód
  • 200 g ciasteczek zbożowych w czekoladzie (np. Holenderskie lub Digestive)
  • 50 g masła
Masło roztopić i wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Wyłożyć dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Masa serowa
  • 350 g twarogu śmietankowego lub tłustego twarogu sernikowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki śmietany 12 lub 18%
Twaróg utrzeć z cukrem, kakao, mlekiem w proszku i śmietaną. Dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia składników, nie za długo. Masę wylać na spód ciasteczkowy.
Jeśli używamy tortownicy, owinąć ją z zewnątrz folią aluminową (tak, żeby woda nie mogła dostać się do środka). Blaszkę lub tortownicę włożyć do większej formy, którą wypełnić wodą. Woda powinna sięgać do połowy wysokości formy, w której pieczemy sernik.
Piec w temperaturze 175 st. C przez ok. 1 godzinę. Brzegi sernika powinny być ścięte, ale środek może wyglądać na niedopieczony. Wystudzić w uchylonym piekarniku, wystudzony wyjąć z kąpieli wodnej i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Polewa
  • 5 batoników Milky Way lub 110 g mini Milky Way’ów + ew. więcej do dekoracji
  • 50 g masła
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 1/3 szklanki mleka w proszku
Batoniki lub cukierki pokroić na drobne kawałki i podgrzać w rondelku z masłem i śmietanką. Często mieszać i podgrzewać tak długo, aż roztopi się nugat, czyli wnętrze batoników. Może to zająć koło 15 minut. Masę wystudzić przez około 10 minut, a następnie stopniowo dodawać do niej mleko w proszku (jeśli są w nim grudki, należy je przesiać). Energicznie mieszać do powstania gładkiej polewy i odstawić całość do ostudzenia na kolejne 20 minut, aż masa nieco zgęstnieje. Rozsmarować ją na ostudzonym cieście i udekorować kawałkami Milky Way’a.


źródło: klik - dziękuję, sernik pycha!

2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda :) aż żal że nie mam zdolności kulinarnych :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...