środa, 17 sierpnia 2016

Ciasteczka z karmelizowanymi płatkami kukurydzianymi





Tak bardzo zasmakowały mi płatki kukurydziane przygotowany w taki sposób, jak tutaj (klik), że długo nie zwlekałam z kolejnymi słodkościami z chrupkami w roli głównej. Tym razem dorzuciłam je do moich ulubionych, maślanych ciasteczek. Przepis wielokrotnie wypróbowywany, choć zawsze w wersji z wykrawaniem ciastek. Teraz uprościłam ten proces i postawiłam na pewien sprytny myk...


Składniki (1 blaszka ciastek)
Karmelizowane płatki
  • 35 g płatków kukurydzianych
  • płaska łyżka cukru
  • łyżka mleka w proszku
  • 25 g stopionego masła
Wszystkie składniki wymieszać.


Ciastka
  • 25 dag mąki
  • 1 jajko
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • kilka kropel olejku waniliowego
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, dodać przygotowane płatki. Zwinąć ciasto w duży rulon, o średnicy ok. 5 cm, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Kroić nożem ciastka grubości ok. 0,8-1 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 12-15 min.





2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...