Tak bardzo zasmakowały mi płatki kukurydziane przygotowany w taki sposób, jak tutaj (klik), że długo nie zwlekałam z kolejnymi słodkościami z chrupkami w roli głównej. Tym razem dorzuciłam je do moich ulubionych, maślanych ciasteczek. Przepis wielokrotnie wypróbowywany, choć zawsze w wersji z wykrawaniem ciastek. Teraz uprościłam ten proces i postawiłam na pewien sprytny myk...
Składniki (1 blaszka ciastek)
Karmelizowane płatki
- 35 g płatków kukurydzianych
- płaska łyżka cukru
- łyżka mleka w proszku
- 25 g stopionego masła
Wszystkie składniki wymieszać.
Ciastka
- 25 dag mąki
- 1 jajko
- 10 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- kilka kropel olejku waniliowego
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, dodać przygotowane płatki. Zwinąć ciasto w duży rulon, o średnicy ok. 5 cm, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Kroić nożem ciastka grubości ok. 0,8-1 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 12-15 min.
Do tego szklaneczka mleka, pycha.
OdpowiedzUsuńMuszę takie mieć! :)
OdpowiedzUsuńPogoda deszczowa wiec trzeba coś upiec na poprawę humoru a te wyglądają niesamowicie ...pycha
OdpowiedzUsuńPogoda naprawdę nie jest zachęcająca... dlatego najlepiej zaszyć się w kuchni :) pozdrawiam!
Usuń