piątek, 30 czerwca 2017

Lody śmietankowo-truskawkowe (bez jajek)




Dzisiaj jest bardzo szczęśliwy dzień, w związku z czym spędzam w kuchni sporo czasu, piekę bezowy torcik, a w zamrażalniku mrożą się śmietankowo-truskawkowe lody. Delikatnie słodko-kwaśne, kremowe, bardzo łatwe w przygotowaniu, bez dodatku surowych jajek i z niewielką ilością cukru. Pasują do nich wszystkie jagodowe, letnie owoce - już widzę je w połączeniu z malinami, jagodami, porzeczkami czy wiśniami. Pycha!

Składniki (6 lodów jak na zdjęciu)
Warstwa śmietankowa
  • 250 ml śmietany kremówki
  • łyżka cukru
  • łyżka cukru z wanilią
Kremówkę wymieszać z cukrem i cukrem z wanilią do ich rozpuszczenia. Rozdzielić masę do pojemniczków na lody (do mniej więcej 2/3 objętości). Nie wkładać patyczków. Wstawić pojemniczki do zamrażalki na 1-1,5 h *. Lody mają zacząć zamarzać, ale nadal być lekko płynne. W tym czasie przygotować masę truskawkową.

Warstwa truskawkowa
  • 150 g umytych, obranych truskawek
  • 2-3 łyżeczki cukru
Truskawki zblendować, wymieszać z cukrem.
Po w/w czasie wyjąć pojemniczki z lodami, dopełnić masą truskawkową. Zamieszać patyczkiem do szaszłyków lub łyżeczką, aby zmieszać obie warstwy. Włożyć patyczki. Wstawić do zamrażalki, aby całkowicie zmrozić lody.

* ja przechowuję lody w specjalnej szufladzie do lodów i w niej zgęstnienie lodów zajęło tyle czasu


3 komentarze:

  1. Boję się jeść jajek na surowo, więc to lody dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma się czego bać, dobrze wymyte i sparzone nie zrobią nic złego :) pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...