czwartek, 29 czerwca 2017

Najlepszy sernik truskawkowy (pieczony)




Prawdę mówiąc, rzadko kiedy jestem w stanie zachwycić się swoimi kulinarnymi "dziełami" ;) (zarówno wypiekami, jak i daniami wytrawnymi, obiadowymi, etc.), ale tym razem muszę sama przyznać, że ten sernik jest genialny! Cudownie kremowy, tłusty i mazisty. Słodki smak kremu, którym jest udekorowany przełamany jest lekko kwaskowatym wnętrzem truskawkowym. Pracę najlepiej rozłożyć na dwa dni (ja często w okresie letnim piekę wieczorami), aby sernik zdąży dobrze wystygnąć i mógł być schłodzony w lodówce przed udekorowaniem. Niestety ze względu na krem śmietanowy ciasto nie może być przechowywane dłużej niż 3 dni, jednak uwierzcie - jest tak pyszny, że na pewno tyle nie będzie musiał czekać ;)

Składniki
Spód
  • 70 g masła
  • 170 g maślanych herbatników
  • masło do wysmarowania tortownicy
Masło rozpuścić, herbatniki zmielić na pył. Wymieszać z masłem. Spód tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. W dno tortownicy wcisnąć przygotowany spód, wyrównać, docisnąć. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej.

Masa serowa
wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
  • 900 g tłustego, gładkiego, mielonego sera białego
  • 4 jajka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 15 g cukru z wanilią
  • 230 g umytych i obranych truskawek + 5-6 pokrojonych w kawałki
  • 40 g mąki ziemniaczanej
Ser, jajka, cukier, cukier z wanilią umieścić w misie miksera i miksować do połączenia składników (krótko). Truskawki (230 g) zmielić na gładki mus. Dodać do masy serowej, zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować. Dodać pokrojone w kawałki truskawki i wymieszać szpatułką. Wylać na przygotowany spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez ok. 60 min. Upieczony sernik powinien być zwarty i ścięty. Pozostawić w uchylonych piekarniku do wystudzenia. Schłodzić przez noc w lodówce.

Krem
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • truskawki do dekoracji
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na gładki krem. Kilka łyżek kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (u mnie gwiazdka). Resztą kremu udekorować boki i wierzch sernika. Ułożyć truskawki. Przechowywać w lodówce, podawać schłodzony.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...