środa, 28 czerwca 2017

Babeczki z kremem i truskawkami





Puszyste, waniliowe babeczki z dodatkiem truskawek w cieście, udekorowane moim ulubionym śmietankowym kremem i truskawkami. Ciasto jest delikatne i pachnące za sprawą dodatku proszku budyniowego i śmietanki. Całość jest słodka, lecz nie przesłodzona. Ponadto babeczki wyglądają niezwykle uroczo i są bardzo wdzięcznym materiałem do fotografowania :) W sezonie truskawkowym must-have!


Składniki (6 większych lub 10-12 mniejszych babeczek)
Babeczki
wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!

  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 15 g cukru z wanilią
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g proszku budyniowego waniliowego (bez cukru)
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 ml śmietanki 36%
  • 125 g pokrojonych na kawałki truskawek

Maso utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią. Wbić jajka, po jednym, cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem i solą, dodać do masy. Zmiksować. Wlać śmietankę i jeszcze raz całość dobrze zmiksować. Dodać przygotowane truskawki i wymieszać szpatułką. Przełożyć do przygotowanych papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Wystudzić.

Krem
  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • truskawki

Mascarpone, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Przełożyć do woreczka z tylką (u mnie gwiazdka) i dekorować babeczki. Na czubku każdej układać truskawkę. Przechowywać w lodówce. Smacznego!





3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...