niedziela, 25 czerwca 2017

Torciki bezowe z owocami lata





Beza - najlepszy sposób na wykorzystanie białek pozostałych po domowych lodach, które ze względu na nowy nabytek - maszynę do lodów - ostatnio u nas królują. Niestety jednak jak na razie żadnym nie udało mi się zrobić zdjęcia, mam jednak dla Was przepis na mini-pavlovą. Zamiast jednej, dużej bezy pieczemy kilkanaście malutkich. Ma to swoje zalety: nie trzeba nic kroić (czasem zgrabne przekrojenie bezy nie jest łatwe), a deserki prezentują się wykwintnie.
Krem śmietanowy przygotowuję z dodatkiem mascarpone, dzięki czemu jest bardziej zwarty, a całość osypuję sezonowymi owocami. Pychotki! :)

Składniki
Bezy
  • 6 białek w temp. pokojowej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii
Piekarnik nagrzać do 110 st. C. 2 duże blaszki (największe, które mieszczą się do piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i ołówkiem narysować okręgi o śr. 10 cm (można obrysowywać szklankę).  Mikserem ubić białka ze szczyptą soli przez minutę, następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach, aż się rozpuści (trwa to ok. 10 min.). Masa powinna być lśniąca, sztywna i gładka. Następnie dodać mąkę, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii, całość zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Łyżką wykładać masę na środek przygotowanych okręgów i formować bezy. Piec przez 1 godzinę 15 min., następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić bezy w zamkniętym piekarniku przez kolejne 30 min. Wystudzić.

Krem
  • 150 g mascarpone
  • 350 ml śmietanki 36%
  • 1-2 łyżki cukru pudru, do smaku
  • + owoce (truskawki, borówki, co lubicie)
Mascarpone, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Dekorować bezy kremem i owocami. Przechowywać w lodówce. Smacznego!





źródło: przepis na bezy stąd - klik

3 komentarze:

  1. Ile wychodzi bezików z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale byłam odcięta od internetu. 12 mi wyszło :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale byłam odcięta od internetu. 12 mi wyszło :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...