Nie mogę uwierzyć w to, że nie było mnie aż tydzień! :)
Nic to, teraz będę nadrabiać. Na początek chleb - pachnący, z chrupiącą skórką i orzechami. Jesienno-zimowy, nawet kolorystycznie przypomina jesień. Posypanie chleba ziarnami jest tylko opcją, aczkolwiek jak dla mnie - nie da się tego pominąć, bo nadają uroku. ;) Przepis z książki "Pieczenie chleba w domu".
Składniki
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g orkiszowej pełnoziarnistej
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 15 g drożdży świeżych (lub 7 g suszonych instant)
- 3 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 650 ml letniej wody
- 4 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 100 g orzechów włoskich, bez łupin
- żółtko
Maniu! Nie opuszczaj nas na tak długo!!! A chlebem trafiłaś w moje gusta idealnie - pięknie wyrósł, a z orzechami musi smakować fenomenalnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
tydzień... zdecydowanie za długo!
OdpowiedzUsuńwspaniały chleb. idealny.
Uwielbiam chleby z orzechami... piękny Ci wyszedł.
OdpowiedzUsuńSwego czasu jadałam dużo chleba z orzechami - i nie wątpię, że ten jest pyszny, bo w dodatku domowy :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam ostatnio Twoje ziołowe bułeczki na mące kukurydzianej - wyszły świetnie!
Wygląda przepysznie a dodatek orzechów musi podkreślać jego smak.
OdpowiedzUsuńa ja właśnie nie bardzo mam dostęp do takich mąk, jednak przepis zapisuję bo wkrótce wyruszam na poszukiwania lepiej zaopatrzonych sklepów ;)
OdpowiedzUsuńchlebek prezentuje się super :)
Piękny bochenek, Maniu! I nie znikaj nam tak więcej, bo brak Ciebie w Blogosferze!
OdpowiedzUsuńŚliczny ten chlebek !:))
OdpowiedzUsuńpiękny domowy..
OdpowiedzUsuńpiękny. cudnie domowy, obfitujący w pyszności
OdpowiedzUsuńZ pewnością będzie to następny chleb jaki upiekę. Piękny! :)
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić mąkę orkiszową jakąś inną? A pszenną chlebową zwyczajną pszenną lub tortową?
OdpowiedzUsuńOrkiszowa ma specyficzny, lekko orzechowy posmak, który do tego chleba bardzo pasuje. Ale jeśli to konieczne - zastąp. Natomiast chlebowa to chlebowa - z niej wypieka się chleby, z tortowej - torty i inne lżejsze wypieki. Chlebowa ma dość dużo białka, ponad 11g/100g, więc do pieczywa jest ok. Pozdrawiam :-)
Usuń