Łatwiejszej rzeczy chyba nie ma. Pierwszy mój wypiek z ciasta francuskiego (dacie wiarę?), które kiedyś zrobię sama, bo bardzo mi smakuje. Jego czasochłonne wykonanie i kaloryczność akurat nie są ważne, brakuje mi na razie jakiejś okazji, żeby je wykorzystać.
Aby tradycji stało się zadość, podaję 'przepis' ;)
Aby tradycji stało się zadość, podaję 'przepis' ;)
____
Jak widać, jestem w trakcie zmian na blogu, proszę o wyrozumiałość, nie chcę blokować bloga, więc jak na razie jest w cały czas dostępny, ale w wersji roboczej.
Składniki
- płat ciasta francuskiego
- jagody (lub borówki amerykańskie) i maliny
- cukier puder do posypania
Ciasto pokroić na trójkąty. Na każdym układać owoce i zawijać rogaliki. Mnie wyszło ich 16 (były malutkie). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190 st. C (ja piekłam 20 minut).
Pyszne muszą być, ja uwielbiam takie rogaliki:)
OdpowiedzUsuńJuż dawno zjedzone ;-D
OdpowiedzUsuńW sam raz do porannej kawy,śliczne!
OdpowiedzUsuńależ one apetycznie wyglądają...:)))
OdpowiedzUsuńJuż miałam nadzieję na nadzienie z maków:)
OdpowiedzUsuńTakie rogaliki do śniadania to ja bardzo proszę! Nadzienie jest boskie! :)
OdpowiedzUsuńPychotka:)
OdpowiedzUsuńPyszności !
OdpowiedzUsuńJeśli coś jest z owocami jagodowymi to biorę w całości. Pycha :D
OdpowiedzUsuńFajne rogaliczki. Lesnie rogaliki:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Kocham wszystko co ma ciasto francuskie..niestety moje biodra juz niekoniecznie:D
OdpowiedzUsuńnie ma to jak gotowe ciasto francuskie.
OdpowiedzUsuńtyle możliwości!
na przykład takie cudowne, urocze rogaliki.
och, smakowite.
Idealne do porannej kawki, pycha :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasto francuskie! zjadłabym sobie teraz takiego rogalika:)
OdpowiedzUsuńSuper, takie przepisy często sprawiają wiele radości :) łatwo i pysznie!
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentują!
OdpowiedzUsuńZmiany bardzo na plus, jestem ciekawa dalszego ciągu ;)
OdpowiedzUsuńA francuskie ciasto biorę w ciemno w każdej wersji - moje ulubione!
przesłodkie. lubię takie ciasteczka rogaliki z francuskiego ciasta.
OdpowiedzUsuńjakie sliczniutkie:) idealne do podgryzania przy filizance herbatki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto francuskie i zawsze mam je w lodówce...miłość od pierwszego zjedzenia. :)
OdpowiedzUsuńJa także zakochałam się w cieście francuskim, więc zgadzam się z Wami całkowicie :)
OdpowiedzUsuń