Moje pierwsze ciasto jogurtowe, które wyszło naprawdę smaczne. Dodałam do niego różne owoce, żeby nie było jednolite. Niestety, nie miałam wagi i nie wiem, czy było to 400 g, ale położyłam tyle, by przykryć całe ciasto. Zajadaliśmy je także na drugi dzień, z gałką lodów waniliowych. Tutaj źródło.
Składniki
- 4 jaja
- 180 g cukru
- 300 g jogurtu naturalnego
- 400 g mąki
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina ekstraktu śmietankowego
- 400 g dowolnych owoców (2 śliwki, garść białych winogron, pół brzoskwini, pół jabłka, mała gruszka)
Kokosowa kruszonka
- 100 g mąki
- 80 g wiórków kokosowych
- 80 g masła
- 50 g cukru pudru
Masło roztopić, dodać resztę składników i zagnieść kruszonkę.
Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, następnie dodać jogurt, mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę (27x21 cm) wyłożoną pergaminem. Na ciasto wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Piec ok. 40 minut w 175 st.C.
uwielbiam ciasta z kokosem.. mój M też więc takie ciasto szybciutko by u nas poszło ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne. Zapisuję sobie :D
OdpowiedzUsuńTeż zapiszę, bo mnie zachęciłaś tym ciastem :3
OdpowiedzUsuńale słoneczna propozycja:)
OdpowiedzUsuńpiękne, złociste i delikatne ciasto.
OdpowiedzUsuńpełne owoców.
takie, jakie powinno byc latem!
Jaki cudownie wakacyjny wypiek :) i to słoneczko uradowane na dole fotografii :D świetne!
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam ciepło! :)
OdpowiedzUsuń