Dzisiaj trochę nie-słodko. Dip! Pozmieniałam w tym przepisie trochę przypraw, ze względu na braki niektórych w domu, więc nie wiem, czy wciąż powinien się nazywać tak, jak się nazywa... W każdym razie główna myśl cytryna-imbir-czosnek została zachowana i przyznaję, że to bardzo fajne połączenie! Dip taki możemy wykorzystać do tortilli, mięsa z kurczaka czy jako dodatek do nachos. Przepis z książki kulinarnej kota Garfielda. ;)
Składniki (na szklankę dipu)
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki majonezu
- łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- centymetr świeżego imbiru, drobno posiekanego
- 1/3 łyżeczki soli
- pieprz, mielona papryka (słodka lub ostra, do wyboru)
Wszystkie składniki wymieszać w miseczce, przykryć folią aluminiową i wstawić na 1-2 godziny do lodówki, aby składniki się 'przegryzły'.
mój tata robił taki odkąd pamiętam, dodawaliśmy go prawie do wszystkiego ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze o takim połączeniu nie słyszałąm, ale chętnie wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńMusi być smaczny, bardzo lubię szykować dipy na przyjęcia :)
OdpowiedzUsuńCiekawy dip. Wypróbuję
OdpowiedzUsuńTakie dipy powiększają moją ochotę na tortillę. :)
OdpowiedzUsuń