piątek, 19 sierpnia 2011

Tradycyjny jabłecznik z pianką, na zamówienie


Nawet na specjalne zamówienie, powstałe przy 'Kudłatym serniku' (zapewne ze względu na podobieństwo w postępowaniu z ciastem). I tak jak przy owym serniku - ten jabłecznik to klasyka. Tym razem nie miałam pod ręką swojego zeszytu z przepisami, dlatego posłużyłam się recepturą z innego bloga. Tutaj odsyłam po oryginał. 


Składniki
Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła/margaryny
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (kopiaste)
  • opakowanie cukru waniliowego

Nadzienie
  • co najmniej kilogram jabłek (twardych, kwaśnych, winnych)
  • łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżki cukru (w zależności od kwaśności jabłek)

Piana
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
Składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Trzecią część powstałego ciasta włożyć do zamrażarki. Rozwałkować resztę i rozłożyć w dużej brytfance (36x20 cm). Posypać ciasto odrobiną mąki lub bułki tartej i rozłożyć wcześniej przygotowane jabłka (około 1 kg) starte na tarce jarzynowej i doprawione cukrem i cynamonem. Ubić białka. Pod koniec, powoli dodawać cukier. Pianę ułożyć na jabłkach. Następnie wyciągnąć resztę ciasta z zamrażarki i zetrzeć na tarce. Posypać je równolegle po pianie. Piec około 45 minut w 190oC.


11 komentarzy:

  1. Uwielbiam jabłeczniki :) Patrząc na to apetyczne zdjęcie od razu nabrałam ochoty na coś słodkiego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Dawno nie piekłam ciasta z jabłkami, więc Twoje bardzo mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj... o takim jabłeczniku z pianką mogę tylko pomarzyć :P :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne zdjęcia.
    jabłecznik? poezja!
    chyba poproszę o kawałeczek xd

    OdpowiedzUsuń
  5. pyyychaaa:) porywam kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, wygląda wspaniale!
    Z chęcią zjem kawałek :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki jabłecznik to mnie zawsze skusi :) Pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mnie też on bardzo smakuje. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziś upiekłam to wspaniałe ciacho ! pyszne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...