sobota, 27 sierpnia 2011

Tort śmietanowy z borówką i białą czekoladą


Tort, który powstał w tempie ekspresowym. W sumie, nie jest to nawet dziwne, bo pracy z nim w zasadzie nie ma. Przełożenie to bardzo prosty krem śmietanowy, plus trochę borówek, boki obsypane wiórkami z białej czekolady. Miał wyjść nieduży i zgrabny, wyszedł więc byłam zadowolona. :)


Składniki
  • biszkopt z 5 jaj (np. ten), upieczony w tortownicy o śr. 22 cm
  • 600 ml śmietany, 36%
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • opakowanie 'Śnieżki'
  • usztywniacz do śmietany, np. 'Śmietan-fix'
  • 250 g borówki amerykańskiej
  • 1/2-3/4 szklanki dżemu porzeczkowego
  • 50 g startej białej czekolady lub wiórków czekoladowych
+ dodatkowo na poncz
  • 125 ml ciepłej wody
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki alkoholu
Wszystkie składniki na poncz wymieszać. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem. Kiedy szpatułki miksera zaczną zostawiać ślad na śmietanie, dodać 'Śnieżkę', miksować do rozpuszczenia. Na koniec dodać usztywniacz, jeszcze chwilę miksować. Wstawić miskę z masą do lodówki.
Biszkopt przekroić na 3 krążki. Pierwszą część położyć na paterze, nasączyć częścią ponczu, posmarować dżemem, przykryć środkowym krążkiem. Znów nasączyć, ułożyć połowę borówek, a na nie część śmietany  (niewiele mniej niż połowę całej masy). Przykryć trzecim krążkiem, nasączyć. Obłożyć pozostałą masą, udekorować borówkami i białą czekoladą (moja propozycja: patrz zdjęcie). Schłodzić przez noc w lodówce.


25 komentarzy:

  1. Prosty, a taki piękny. Nie powstrzymam się, zapisuję do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Torcik wygląda świetnie, te borówki fajnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepiękny, elegancki i prosty zarazem, idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Maniu,jak to ekspresowy?!A biszkopt?
    Tort cudny.Dla mnie pyszny,bo z borówkami.
    Pozdrowienia!

    P.S.Dodam Twój blog do ulubionych.Miło tu bardzo u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosty i elegancki! Bo w prostocie jest piękno!
    Bardzo mi się podoba:)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowity;),nie przepadam za takimi wypieami,ale dla tego małego kawałka zrobiłabym wyjątek,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Amber, biszkopt też jest ekspresowy ;-)
    Ten tort zaczęłam robić po 9 rano, a przed 12 w południe tort się już chłodził, a ja miałam wszystko posprzątane. Najwięcej czasu zajęło pieczenie i chłodzenie biszkoptu, ale wszystko da się doskonale rozpracować i wykorzystać każdą chwilę ;-)
    Cieszę się bardzo, że Wam się podoba i pozdrawiam serdecznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja po prostu wymiękam...
    co za rozkosz!

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki szybki, a taki efektowny. Milo popatrzec (a zjesc pewnie jeszcze przyjemniej :))

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda idealnie, aż się nie powstrzymam i kradnę jeden mały kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Prześlicznie wygląda, szczególnie tak ładnie udekorowany na 1 zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Podobno to obciachowe tak śłitaśnie pisać, ale muszę: Przepiękny! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. chyba sie zakochalam! ;-)) cudny!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ach, bardzo się cieszę i dziękuję za te miłe słowa! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. prosty, a wygląda wspaniale! moje smaki zdecydowanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. piekny tort ...i taki pyszny:) robię bardzo podobny:) uwielbiamy go:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...