"Ciasto-nic" można rzec o tej krajance. Szybko się ją robi, szybko znika, nie zapycha, jest niezbyt słodka, nie wymaga wyszukanych składników i wielu umiejętności kulinarnych. Dobra do kawy, do herbaty i na podwieczorek. Polecam szczególnie koneserom ciasta kruchego. Przepis stąd.
Składniki
Ciasto kruche
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki dżemu truskawkowego (lub malinowego, pomarańczowego, jagodowego, innego ulubionego)*
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem i posiekać z masłem. Następnie dodać żółtko i zagnieść jednolite ciasto. Rozłożyć je na blaszce (23x23 cm) wyścielonej pergaminem. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 15 minut (aż brzegi lekko się zarumienią). Studzić 5 minut i posmarować dżemem.
Masa kokosowa
Masa kokosowa
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka + 1 białko
- 3 szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- łyżka soku z cytryny
Jajka, białko, cukier, wanilię, skrobię i sok z cytryny zmiksować razem. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Masę rozłożyć równo na dżemie, lekko przyciskając łyżką. Całość piec 30-35 minut.
* zużyłam cały słoik
Ojej jakie pyszności! Kokosowa krajanka - cudo :)
OdpowiedzUsuńKrajanki uwielbiam. Już czuję zapach kokosu :D
OdpowiedzUsuńRewelka Maniu! Pysznie i pięknie wygląda i musi tak smakować.
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia zrobiłaś, zresztą jak zawsze.
Uściki:*
Zapraszam do zabawy :
OdpowiedzUsuńhttp://majanaboxing.blox.pl/2012/01/Serial-tagowy.html
Dziękuję za zaproszenie Majanko, z chęcią się przyłączę do zabawy :)
UsuńKokosowa krajanka to musi być coś pysznego.
OdpowiedzUsuńAle pyszne połączenie! Poproszę kawałek:)
OdpowiedzUsuńŚrednie... Stanowczo za słodkie, może dobrze by było zastąpić dżem, powidłami smażonymi bez cukru.
OdpowiedzUsuńTo zastąp.
Usuń